Idag åker många barnfamiljer från Jönköping till Arena Skövde. När det nya äventyrsbadet invigdes 2009 i Skövde tappade Rosenlundsbadet besökare.

Rosenlundsbadet är nerslitet och tappar besökare.

Skövdes fritidschef Stefan Herre berättar att omkring 15 till 16 procent av besökarna i Skövde kommer från Jönköping. Under sportlovet kom det 1 350 personer från Jönköping.

– Då räknar jag också in Habo och Mullsjö. Vi mäter besökssiffror bara under weekends och helger, under veckorna har vi inte så många utomstående besökare, säger Stefan Herre.

Politikerna i ledningsutskottet i Jönköpings kommun har beställt en utredning om hur mycket en renovering av Rosenlundsbadet kan kosta för att göra det till ett attraktivt äventyrsbad igen.

Annons

Blir du nervös när du hör att Jönköpingspolitikerna börja prata om att renovera Rosenlundsbadet?

– Så funkar det ju. Men alla kommuner kan ju inte bygga badplats för en halv miljard kronor. Varje kommun måste diskutera sitt eget behov. Skövde har 55 000 invånare och jag är väldigt stolt över vår jätteanläggning. Vi har så mycket mer än ett badhus och har byggt på med mycket verksamhet lokalt, säger Stefan Herre.

Nu har utredningen presenterats. Konsulterna, på företaget PreDevo som är specialister på att bygga badhus, säger att det inte lönar att renovera Rosenlundsbadet för minst 280 miljoner kronor och samtidigt få tio års kortare livslängd än på ett nybyggt badhus.

Bygg ett nytt badhus för 550 miljoner kronor istället för att renovera Rosenlundsbadet är nu förslaget som ska återta förlorad mark.

Konsulterna tycker att det nya badhuset ska ligga på den stora parkeringsplatsen intill Rosenlundsbadet där utomhusbassängen och gräsmattan finns idag. Ett nytt badhus behöver ett markområde på 30 000 kvadratmeter och markytan intill Rosenlundsbadet skulle räcka.

Men tjänstemännen på kultur–och fritidsförvaltningen tycker inte att ett nytt badhus måste ligga just där. Det viktiga är att det ligger lite i utkanten av centrum och med bra kommunikationer. Moderaterna Carin Berggren och Anders Jörgensson har tidigare föreslagit att ett nytt badhus ska ligga mitt emot Rosenlundsbadet och på andra sidan av Huskvarnavägen.