Tre månaders fängelse och tre års skyddstillsyn. Det blev straffet för den man i 20-årsåldern som dödade 22 katter under året. Åklagaren hade yrkat på maxstraffet för djurplågeri, det vill säga två års fängelse. Rätten anser att gärningarna hade kunnat ge ett och ett halvt års fängelse, men att kattplågarens bakgrund gjorde att straffvärdet istället skulle bli ett år. I domen skriver också rätten att ett längre fängelsestraff vore olämpligt för honom, vilket kammaråklagare Jennifer Hasselroth håller med om.

– Här får man försöka tänka efter, vad hade hänt om man stoppat in honom i fängelse en längre tid?

Hon säger att han utifrån omständigheterna är nöjd med domen.

Annons

– Jag tycker att straffvärdet är högre, men det är oväsentligt i det här målet. Utan att ha läst domen tycker jag inte att det finns något skäl att överklaga, med tanke på gärningsmannen och påföljden tycker jag ser korrekt ut, säger hon och fortsätter:

– Skyddstillsyn är det bästa sättet att hjälpa honom, så rimligtvis måste det vara det bästa straffet.

Även den misstänktes advokat, Åsa Stomberg, är nöjd med domen.

– Vi är nöjda med domen, det här var det bästa alternativet. Jag hade helst sett att han bara dömdes till skyddstillsyn, men med tanke på hans brott är det ett rimligt straff.

Har du hunnit prata med din klient?

– Ja, han tycker att det ska bli skönt att få ett avslut på det här. Han är nöjd med domen och förstår att han måste sina brott.