Det var i tisdags kväll som en skottskadad man hittades i Falköping. De två männen i 25-årsåldern greps under natten mellan tisdag och onsdag och anhölls senare av åklagare misstänkta för mordförsök eller dråpförsök. På torsdagen släpptes männen.

— Misstankarna mot männen har försvagats avsevärt, säger Lars Johansson.

Fakta: Polisens avspärrningar

När polisen gör avspärrningar vid en brottsplats medföljer alltid en skylt om förbudet för o..

Fakta: Polisens avspärrningar

När polisen gör avspärrningar vid en brottsplats medföljer alltid en skylt om förbudet för obehöriga att gå innanför avspärrningsbanden. På skylten hänvisas det till lagtexten om 27:e kapitlet i rättegångsbalken och den 15:e paragrafen.

Så här lyder lagtexten: "För säkerställande av utredning om brott må byggnad eller rum tillstängas, tillträde till visst område förbjudas, förbud meddelas mot flyttande av visst föremål eller annan dylik åtgärd vidtagas. Om åtgärd, som nu nämnts, gälle i tillämpliga delar vad i detta kapitel är stadgat om beslag."

Källa: Rättsnätet Notisum

De två är dock inte helt avförda från utredningen. I nuläget är inte någon annan person gripen misstänkt för inblandning i skottlossningen. Lars Johansson säger ändå att utredningen går framåt.

— Vi har ett ganska bra grepp om händelseförloppet och vi behöver jobba brett med de olika bitarna i utredningen.

Annons

I den fortsatta utredningen inväntar polisen svar från tekniker och även rapport från rättsläkare om den skjutne mannens skador. Polisen har inte kunnat beslagta eller kunnat knyta något misstänkt vapen till skottlossningen. En till person ska även höras av polisen, men det handlar i det fallet inte om att någon är delgiven någon brottsmisstanke.

De två män som varit anhållna och den skjutne mannen är kända av polisen sedan tidigare.

– Vi tror inte att detta går att koppla till någon typ av gängkriminalitet utan vi tror att detta är en separat händelse, säger Lars Johansson.

Sent på onsdagskvällen fick polisen ett till ärende att ta hand om i samband med utredningen om skottlossningen. Vid 23.30-tiden upptäcktes att flera personer ska ha försökt ta sig in i den lägenhet på Wetterlinsgatan i Falköping som varit avspärrad på grund av den pågående brottsutredningen.

— Det var personer som var bekanta till offret som hade gått innanför polisens avspärrningar, säger Lars Johansson, Skaraborgspolisens utredningschef för grova brott.

Den som bryter mot polisavspärrningar kan göra sig skyldig till brottet överträdelse av myndighets bud. Straffskalan för brottet är dock så pass låg att det inte kunde bli tal om något frihetsberövande för de misstänkta personerna.