Falköpingsbon Stig-Olof Andersson är en av många svenskar som deltagit i fredsbevarande insatser, han tjänstgjorde i Kongo. I våras tipsade Stig-Olof personalen på museet om miniutställningen som Folke Bernadottesamlingarna tagit fram. En vandringsutställning som lyfter fram de svenska fredsinsatserna.

— Det är ett viktigt stycke nutidshistoria, säger Elinor Carlsson, chef för Falbygdens museum, som gläds åt att utställningen nu visas i Falköping.

Samlar in material

Annons

Mattias Wandler är projekthandläggare på Folke Bernadottesamlingarna som tar vara på erfarenheter från de svenskar som arbetat för freden i fält.

— Allt vi samlar in lagras digitalt, berättar Mattias Wandler.

Han förklarar att Folke Bernadottesamlingarna, en del av Folke Bernadotteakademin, arbetar för att dokumentera svenskarnas fredsbevarande arbete utomlands. Ett arbete som sker genom intervjuer med veteraner och insamlande av allt från privata brev till offentliga handlingar.

Folke Bernadotteakademin anordnar utbildningar och skickar valobservatörer till oroshärdar.

Invigning på FN-dag

Elinor och Cecilia Jensen berättar att utställningen invigs på FN-dagen nu på lördag. Då redogör Mattias Wandler och hans kollegor för sina egna erfarenheter från fredsbevarande uppdrag och redogör för Folke Bernadottesamlingarna.

Utställningen visas på museet fram till och med den 29 november.