Nu presenterar Next Skövde, i samarbete med Skövde Cityförening julens program. Startskottet blir helgen den 25 till 27 november.

— Den helgen kommer bli ganska fullmatad. Dels är det julaktiviteter på dagarna hela helgen och när det mörknar tar Stad i ljus vid, förklarar Daniel Rapp från Next Skövde.

Stad i ljus, kvällarna då hela centrum lyses upp av alla tänkbara ljusinstallationer, är inget främmande inslag i Skövde vintertid, men de senaste åren har det varit mörkt.

Annons

— Det har varit så populärt andra år och nu är det dags igen. Det började som ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägarna för att göra staden mer attraktiv, men också tryggare. Många gator i stadskärnan blev jättefina och mycket av den belysningen sitter ju kvar. Det som varit så himla bra med stad i ljus är också att det engagerat inte bara kommunen och fastighetsägarna utan även butiker, restauranger och kaféer.

Daniel vill inte avslöja allt som kommer att hända under helgen, men kan dela med sig av vissa godbitar.

— Vi vill göra något som inte gjorts tidigare, och bjuder därför in en is-konstnär. Stan kommer att fyllas med isskulpturer som givetvis är vackra dagtid, men framförallt när det mörknar. Då kommer vi att belysa dem på olika vis.

— Sen ska det även bli en monstervandring i kyrkparken i samarbete med projektet Kastis på högskolan. De har tagit fasta på skaraborgska myter i barnböcker, med vättar, drakar och sånt, som vi ska försöka levandegöra i kyrkparken.

Förutom Stad i ljus blir det olika evenemang och framträdanden under helgen den 25 till 27 november. Den 10 december blir det mer mys med en stor marknad med hantverk och delikatesser. Strax före jul, den 20 december, är det dags för den årliga Tomtenatta, då butikerna har extraöppet med speciella erbjudanden.

Har Skövde potentialen för att bli en riktig julstad?

— Det är en ganska fin julstad, men för att ta nästa steg och bli det självklara valet under jultiden krävs det annorlunda evenemang och ett stort engagemang. Vi har redan börjat jobba inför nästa jul, säger Daniel Rapp.