Egentligen är det en familjetragedi som nu kommer att rullas upp inför Skaraborgs tingsrätt. Den skjutne brodern beskylls för att ha stulit hundratusentals kronor från pappans och försökt sälja familjens saker på blocket, bland annats sin mors alla klockor.

Mannen har polisanmälts av sina släktingar flera gånger, bland annat för penningstölder. Detta då han enligt deras uppgifter stulit ur deras plånböcker och värdeskåp. Det fanns också ett uttalat missnöje med att detta inte lett någonstans.

Familjen har aldrig velat att han skulle bo i huset som vuxen eftersom det ständigt ledde till gräl och osämja. Det fick bland annat som effekt att de lämnade huset innan han vaknat för att slippa träffas.

Den skjutne förekommer också i en rad andra bedrägeriutredningar.

Det var mörkt

Den utsatte höll på att lasta ut varor ur sin bil när gärningsmännen gick till attack den 22 november 2016.

– Det var tur att jag hann fly, annars hade jag nog inte levt i dag, menar offret.

Han körde skadad upp på en annan gård och tutade flera gånger för att få ägarna att uppmärksamma hans situation och larma ambulans. Det lyckades också.

Annons

Mannen pekade tidigt ut brodern som den skyldige, detta för att han själv misstänkte honom.

Arvsgräl

Det hade tidigare också varit ett stort gräl om vem som skulle ta över gården. Den nu åtalade brodern har hela tiden arbetat där och därför ville också pappan att han skulle ta över, vilket ledde till ytterligare bråk inom familjen.

– Den skjutne brodern gapade och skrek hela tiden och jag vågade inte ta dit mina barn, berättar ett av vittnena i förhören.

Avslöjande sms

Bland bevisen finns också flera intressanta sms och telefonsamtal mellan de inblandade, som nu kommer att redovisas vid rättegången.

Två män är åtalade för själva mordförsöket utanför Falköping. Det handlar om brodern och en släkting till denne. Offret fick skador på båda benen och en hand, dessutom blödde han kraftigt.

Pappan på gården ska enligt åklagaren ha anstiftat brottet genom att betala männen pengar för att det skulle ske. Detta ska ha skett någon gång mellan den 1 juni och 22 november 2016.

Systern åtalas för medhjälp till mordförsök efter att ha deltagit i planeringen av dådet. Hon ska ha också motiverat gärningsmännen att genomföra skjutningen.

I andra hand yrkar åklagaren på att hon döms för underlåtenhet att avslöja mordförsöket. Detta eftersom hon vetat om att händelsen planerades och även varit med på delar av planeringen. Hon har heller inte agerat för att förhindra brottet.

Flera vittnen kommer att höras, bland annat den man som larmade SOS.