1956 kom föregångaren till Skövde Nyheter, Skaraborgs-Tidningen "Skövdes enda middagstidning", ut tre dagar per vecka. Måndag, onsdag och fredag.

Onsdagen den 8 augusti, dagen efter kräftpremiären, rapporterade tidningen om kräftfisket utanför Håkantorp.

”Janrik” rapporterade att det var "riktigt idealväder, som det kan vara ibland en augustikväll" och att det var "en sådan där typisk svensk kväll Ni vet, med långsam skymning, ett svalpar som sveper fram över vattenspeglarna på myggjakt, tung fukt under de täta alarna på stranden och plask av håvar och tjoanden, som hörs kilometervitt i tystnaden."

Men allt verkar inte ha varit frid och fröjd.

”Janrik” beskriver också några otåliga smågrabbar ”som rycker upp håvarna så fort de lagt ned dem, otåliga över att inte kräftorna vill krypa fort nog.”

Och under mellanrubriken Tänk förr i världen berättar han om ”gamla kräftfiskarveteraner”, som går omkring och talar om gamla tider och hur mycket bättre det var då.

Så här går de på, enligt ”Janrik”:

”Numera är det bara några få kräk kvar, små och ynkliga, men förr när det inte fanns mink och ån var full av vatten, då var de stora som humrar."

Ett annat gäng som fanns på plats för att fiska kräftor och som gjort det på samma ställe under många år tyckte också att fisket var ”ganska knalt”.

Gänget höll med om att det var lite vatten i ån och att det bodde ”minst tio minkar" vid bron.

Annons

”Men nog fick laget upp kräftor som var stora och fina, och fortsatte de i samma takt som de började borde de ha dragit upp åtskilliga tjog under kvällen", konstaterar ”Janrik”.

På torget i Skövde bjöds samtidigt ”välmatade kräftor ut till ett pris av tio kr tjoget.”

Kräftpremiär

7 augusti klockan 17.00 var från början den tidpunkt på året då man fick börja fiska kr..

Kräftpremiär

7 augusti klockan 17.00 var från början den tidpunkt på året då man fick börja fiska kräftor. 1982 ändrades den till klockan 17.00 första onsdagen i augusti.

1994 ändrades reglerna igen. Sedan dess måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller inneha fiskerätt med eget vatten. Men det finns undantag.

I till exempel Vättern får allmänheten mellan vissa tider ta upp kräftor utan särskilt tillstånd.

Inom gastronomin nämns kräftor för första gången i ett brev från 1562. I brevet befaller Erik XIV fogden på Nyköpingshus att skaffa fram kräftor inför sin syster Annas bröllop.

Källa: Nordiska museet och Havs och vattenmyndigheten

Vi dyker i arkivet

Vad hände i Skövde för 40 år sedan? Hur såg tidningens annonser ut? Vad kostade en banlon..

Vi dyker i arkivet

Vad hände i Skövde för 40 år sedan? Hur såg tidningens annonser ut? Vad kostade en banlonskjorta egentligen? Svaren går förmodligen att finna i Skövde Nyheters digra arkiv av tidningar. Häng med och tipsa oss, när vi tar ett djupdyk i tidningsläggen. Har du tips? Mejla red.sn@vgt.se.