Tidigare har hennes kollega arkeolog Åsa Berger berättat om gravarna på toppen av krönet vid Cementas utvidgade brott i Våmb. Arkeologikonsult hade två veckor på sig att genomföra utgrävningen och bedömde att tiden skulle räcka, men det gjorde den inte.

När arkeologerna blottat det översta lagret av stenar upptäckte de ytterligare lager och insåg snabbt att tiden inte skulle räcka till. Därför ansökte de om en veckas förlängning hos länsstyrelsen, som de alltså fick.

Idag på måndagen fanns arkeologerna på plats i Våmb på nytt.

– I förra veckan tog vi bort mittdelen på graven, säger Josefine Låås.

Det handlade bland annat om en stubbe som arkeologerna var tvungna att lyfta bort för att kunna fortsätta.

– Det gick bättre än väntat, mittkonstruktionen är fin och intakt. Nu hoppas vi komma ner i själva graven, säger Josefine Låås.

Förhoppningen är att hitta föremål och benrester som kan berätta mer om människorna som levde här under järnåldern.

Platsen ligger utmed gamla Brandstorpsvägen, nedanför utsiktsplatsen. Här på toppen av en kulle hoppas arkeologerna hitta spännande fynd i de två stora gravar som ska utforskas.

– Den höga placeringen har varit ett sätt att visa makt inför alla som befann sig i området, har Åsa Berger berättat.

Lämningarna ser ut som två trehörningar av natursten.

Annons

– Jag är rätt säker på att det är en grav. Trehörningar på ett gravfält däremot brukar inte innehålla något, utan verkar mer ha haft en symbolisk betydelse.

Åsa Berger har även berättat att några kvinnliga arkeologer undersökte en annan stor grav i Våmb för nästan exakt 61 år sedan. I graven låg flera kvinnor med mycket hög rang. Flera av de gravlagda hade fått med sig dryckeshorn, pärlor och hårnålar av silver och brons.

Arkeologerna fick ytterligare en vecka på sig att gräva ut gravarna på kullen i Våmb.