Än kan man bara i fantasin ana den idyll som upphovspersonerna bakom Knistad Äppelby berättar om. Byggnationerna är i full gång, men ännu är det främst lera, smältande snödrivor och en lastbil man ser på marken som ska bli det nya villaområdet.

Och där, på en av områdets nordligaste tomter, står det. Det roströda visningshuset.

Tidningen har tidigare rapporterat om de då fem sålda husen. Siffran har idag ökat till sex, då inräknat visningshuset som även det har blivit sålt.

Det färdigställa exemplaret är av hustypen Villa Aroma, en av fyra husmodeller som man kan välja mellan. När man valt hus och tomt får man själv också besluta färg och vridning på huset.

Hittills har alla sålda hus har varit Aroma, den enda enplansmodellen, men färgerna har varierat.

– Enplanshus verkar ligga i tiden. Varför det är så är svårt att säga, men många handlar med tanken på att de ska kunna bli gamla i huset. Då kan det vara skönt att slippa trappor att gå i, säger Lisa Johansson, projektansvarig.

Hon hoppas att övriga hus blir andra modeller, men säger att det inte gör något om så inte skulle bli fallet.

Många nyfikna besökare har samlats i huset. Bland dem står Jonas Bohlin, arkitekten bakom äppelbyn, och Dan Persson, vd för Knistad Herrgård.

Annons

– Det är många år sen vi satte igång med det här projektet. Det är kul att se att det börjar hända saker, säger Jonas Bohlin.

Vad är det för känsla du vill förmedla med husen?

– Det är en luftig känsla över husen, en känsla av gemenskap. Det talar den öppna planlösningen för. Det inre rummet ska vara transparent mot ytterrummet. Det är viktigt att de växer ihop. Jag tycker att det är bättre att bo i ett sommarhus på vintern än i en villa på sommaren.

Jonas fortsätter berätta om tanken bakom designen.

– Man kan gå utanför huset, då är man i trädgården. Man kan gå utanför häcken, då är man i grannskapet. Man kan gå upp till Knistad Herrgård, då är man i landskapet.

Han slutar inte förrän han tagit sig ända ut till universum. Poängen är att designen bjuder in till ett beslut där större eller intimare rumslighet är möjligheterna.

Inget "vanligt villakvarter"

Dan Persson fortsätter berätta om inspirationen bakom bostadsområdet.

– Inspirationen kommer från västkusten, när man åker in i byar där och ser de olika nyanserna på husen. Det är den känslan vi vill åt.

Hur kom ni på den här idén?

– Jag hörde att Skövde behöver tomter och jag tänkte att det är populärt med tomter nära golfbanor. Nästa steg var att ta reda på hur det då skulle se ut. Något vanligt villakvarter vill vi inte ha här. Efter att vi fick kontakt med Jonas har projektet vuxit fram allt eftersom, men idag känns det här så självklart, säger Dan Persson.

Två av de nyfikna besökare som tagit sig till Äppelbyn denna helgdag heter Marita Larsson och Magnus Franzén. De tycker om huset.

– Det är rymligt för att vara så få kvadratmeter. Det är en fascinerande tanke med den egna innergården, men att man utanför är del av en gemenskap. Det är inte bara privat, säger Marita.

– Man kan vara ute i trädgården utan att bli sedd samtidigt som det är enkelt att prata med grannen om man vill, fortsätter Magnus.

Det verkar som att det är just den där gemenskapskänslan, som även arkitekt Jonas Bohlin beskrev, som lockar mest med området.

– Jag tror att den här typen av områden tilltalar en viss typ av människor, säger Marita.

De är själva intresserade av att köpa ett hus här, men samtidigt bor de i ett hus de också gillar så ännu har de inte bestämt sig. Att de har vänner som redan köpt hus i äppelbyn kanske kommer vara en viktig del i beslutet.