Flera av Skövdes medborgare har undrat varför det saknas parksoffor på många platser i kommunen. Invånarna har fått improvisera sittplatser på murar och gräsmattor för att kunna njuta av det fina vädret.

I Helensparken träffar vi på en mycket stressad Kenneth Fredriksson som med hjälp av en traktor med kärra ställer ut soffor så fort han bara hinner.

– Vi ligger helt klart efter. Efter den sena våren, så kom sommaren direkt, och då blir det såhär, säger Kenneth, och finjusterar soffans position innan han hoppar in i traktorn och kör vidare mot nya uppdrag.

Varför har det dröjt att få ut parksofforna?

– Det har helt enkelt varit mycket att göra för Sektor service. Dels har de hållit på med akuta schaktningsarbeten, och dels har den sena våren ställt till det, säger stadsträdgårdsmästare Evalena Öman.

– När det sen blir högsommar direkt så ska allt ske på en gång. Vi ska avsluta sandupptagningen, samtidigt som det ska planteras och rensas i rabatter, gräsklippningen ska komma igång, och dessutom ska då ungefär ett 80-tal soffor placeras ut runt om i kommunen. Det har varit, och är fortfarande, riktigt tufft för personalen på Sektor service. Men sofforna ska vara ute inom kort.

Har ni fått några klagomål angående soffbristen?

Annons

– Jodå, jag har fått både skriftliga påpekanden från allmänheten och påstötningar från politiskt håll, som alla tycker att nu är det dags.

– Då har jag försökt förklara att vi jobbar hårt och att det är det snabba skiftet från vinter till högsommar som ställer till det, säger Evalena Öman.

Andra nyheter eller projekt på gång?

– Bland annat har projektet som vi kallar Bärkraften i Ryd, startat igen. Nu med inte mindre än 41 deltagare som odlar i pallkragar på ett område söder om Timmervägen.

– Kommunen har ställt dit en grill och trädgårdsmöbler är på väg. Vi försöker utveckla projektet som hade i början hade 19 deltagare och har vuxit rejält. Man ska också starta en förening för att driva projektet vidare, säger Evalena Öman.

I Boulognersjön pågår bygget av en ny bad- och sittbrygga.

– Vi har fått lite kritik för att folk inte kan bada där nu när det är så fint väder, men vi hoppas vara klara i månadsskiftet maj-juni.

Den 25 maj ska kommunen, tillsammans med Svenska kyrkan och NCC, bjuda på byggfika på Hertig Johans gata.

– Det gör vi för att tacka alla invånare som är så tålmodiga med allt krångel och alla byggprojekt vi håller på med i stan, säger Evalena Öman.

Med hjälp av traktor och kärra kör Kenneth Fransson ut parksoffor i kommunen.
Foto: Janne Andersson