— Vi hoppas projektet kan sprida sig och att Skövde får fler småskaliga odlingar, säger Maria Bolin, kommunikativ samhällsplanerare vid kommunens sektor för samhällsbyggnad.

I tisdags invigdes odlingen med bland annat ett citrusträd, jordgubbar, smultron, rädisor, morötter och mangold. På plats fanns bland annat en klass från SFI som sjöng och planterade ett 20-tal tomatplantor i ena pallkragen.

På fredagen har det redan börjat gro ordentligt i de stora pallkragarna, som för övrigt är tillverkade i återvunnen plast och köpta från ett företag i Tibro.

Någon skörd är det inte fråga om ännu, konstaterar Maria Bolin och Tony Forsell, verksamhetsutvecklare på sektor service, när de tittar till odlingen på förmiddagen.

Men när det är dags kommer grönsakerna att säljas i kaféets verksamhet några trappor ner och dit är alla, både anställda och andra skövdebor, välkomna, betonar de.

Annons

Tankarna på en takodling har länge funnits bland de anställda i stadshuset, berättar Bolin. Flera initiativ har tagits från olika håll, men de har runnit ut i sanden.

För en tid sedan kom dock alla nödvändiga klartecken. Pallkragar, jord och plantor köptes in och nu börjar det grönska i lådorna.

— Det kommer inte finnas några "poliser" som vaktar resultatet utan det är okej att smaka på exempelvis jordgubbarna. Men tanken är att bären och grönsakerna ska användas av, och säljas i, kaféet. Odlingen ska skötas av anställda som anmält sig till en intern förening och på ideell basis, förklarar Maria Bolin.

Projektet är också kopplat till idén om att odlingen i sig och skötseln av den kan få en personalvårdande effekt och även förbättra interna kontaktvägar.

— Det känns kul att ha en plats där man kommer träffa folk från andra förvaltningar än sin egen och i ett annat och nytt sammanhang, påpekar Bolin.

Skötselschemat har inte varit något större problem att fylla. De som skriver upp sig kommer ha klara instruktioner om vad som ska göras under en vecka.

— På SFI ser man skötseln av odlingen som ett bra sätt att lära nyanlända språket. Så här har man skrivit upp sig på två veckor.

Efter odlingssäsongen kommer projektet att utvärderas.

— Först då vet vi vilka grönsaker vi lyckats med och vilka som fungerat mindre bra, säger Maria Bolin.