Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra besökte på onsdagen Dafgårds i Källby, åt lunch med partivänner på Jula i Skara och besökte sedan Volvo Group Trucks Operation i Skövde. När tidningen utanför grindarna till Volvo frågade partiledaren om hur hon ser på fallet Dominic Emenika, som jobbat som kock i Skövde men utvisats på grund av ett slarvfel från arbetsgivaren, ett fall som partikollegan Cecilia Widegren engagerat sig i, sa hon att hon inte vill uttala sig om enskilda fall.

— Däremot tycker jag är viktigt att Sverige har möjlighet till arbetskraftsinvandring så att man kan komma hit och jobba i ordnade former. Då ska det vara möjligt att anställa och följa de regler som finns utan att det är för krångligt. Små misstag som man rättar till ska inte behöva få orimliga konsekvenser, det är min uppfattning, sa Anna Kinberg Batra.

Utspelet i vintras om en gemensam alliansbudget följdes av dalande opinionssiffror för Moderaterna samtidigt som Sverigedemokraterna växt sig starkare, vad drar du för slutsatser av det?

— Att vi moderater måste jobba hårdare och visa mer vad vår politik står för. Vi måste få fram mer gemensam allianspolitik. På valdagen är det vad som räknas. Är man missnöjd med regeringen Löfven och vill byta regering, då får man faktiskt inte det genom att rösta på Sverigedemokraterna, utan då måste man rösta på oss. Det är vårt jobb att visa varför det är viktigt.

Det har getts olika besked av olika borgerliga partier kring hur regeringens skattehöjningar ska stoppas. Kommer alliansen att lägga en gemensam budget eller hur ska ni agera?

— Jag vill att vi samlar oss kring att göra mer gemensamt. Det behöver vi visa svenska folket att vi är beredda till. Det har varit ett problem att vi avstått från att lägga en gemensam budget av rädsla för hur Sverigedemokraterna skulle rösta. Det har gett Sverige för dålig ekonomisk politik, sa Anna Kinberg-Batra, som konstaterade att diskussionen kommer att fortsätta.

Hur mår alliansen?

— Bra. Vi träffas mycket oftare än vad man kanske ser i tv. Vi vill ha något nytt att berätta i sak nästa gång vi visar upp oss tillsammans. Vi trivs väldigt bra tillsammans och det beror på att vi har gemensamma värderingar och att vi vill forma nästa regering tillsammans.

Du träffade partivänner från Skaraborg på Jula i Skara, hur uppfattar du stödet från Moderaterna i Skaraborg?

— Väldigt starkt. Vi är ett väldigt taggat moderat parti överhuvudtaget. Vi har haft en tuff period, det ska jag inte sticka under stol med alls. Nu testas hur vi kan bygga förtroende för att vinna stöd för nästa regering. Det räcker inte att vi var bra förut. Fredrik Reinfeldt var en mycket bättre statsminister än den vi har nu, men det svarar inte på Sveriges framtidsfrågor, sa Anna Kinberg Batra som konstaterade att denna diskussion bara börjat.

Hur ser du på att din man David Batra sätter upp föreställningen ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne” där han skämtar om dig?

— Det får jag leva med, det är mitt jobb att tåla kritik och häckling ibland, nu kommer det även den vägen, det får jag ta, säger Anna Kinberg-Batra.

På plats i Skövde möttes partiledaren upp av kommunalrådet Katarina Jonsson, som inte är främmande för idén om en gemensam alliansbudget.

— Om jag översätter det till Skövde så har vi jobbat så hela tiden. Vi lägger en gemensam alliansbudget, sedan får alla partier ta ställning till det. Ibland så är SD på vår sida och ibland inte. Så fungerar demokrati, det är inget konstigt. Det är naturligt att man försöker få igenom sin politik, sa hon.

Katarina Jonsson menar att stödet för partiledaren är starkt.

— Bland oss moderater har hon ett brett och starkt stöd, det är inget tvivel om det, sa hon.

Katarina Jonsson tycker att det är positivt att Anna Kinberg Batra kommer till Skövde, men hade allra helst sett att hon också besökt Försvarsmakten i Skövde, vilket inte hanns med.