Margareta var gäst på SPF Seniorerna Skövdes medlemsmöte och drog fullt hus i Kyrkans Hus. 

Sixten Bengtsson alias Västgöta-Bengtsson var en ovanlig yngling, han lyssnade hellre till de gamlas berättelser och samlade deras dialektord än att leka med leksaker och spela fotboll. Han hörde tidigt att det fanns olika dialekter även i Västergötland. Efter studentexamen i Skövde 1927, utbildade han sig till folkskollärare i Karlstad. Därefter blev det att göra värnplikten där han började berätta historier för att fördriva tiden. Fler och fler samlades för att lyssna till Sixten och skratten nådde till befälen, som bad honom att leda en Nöjespatrull för att underhålla soldaterna. Det var nu han fick namnet Västgöta-Bengtsson.

Annons

Mycket senare skulle han ta med 80 000 nyinryckta värnpliktiga till Skövdes alla regementen på den berömda guidade turen, där de fick lära känna Skaraborgs rika kultur och historia varvat med härliga historier.

Hans inspelningar av äldre västgötars berättelser och dialekter var ett ovärderligt arbete, som numera finns samlat på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. För detta arbete och andra dokument och böcker Sixten har författat, blev han år 1994 promoverad till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Margareta visade detta ögonblick på en film.

Margaretas berättande om sin far var präglat av mycket värme, inlevelse och HUMOR och hennes pappas berättaregenskaper lyste igenom i Margaretas framförande.

Västgöta-Bengtssons dotter kommenterade också Skövde kultur- och fritidsnämnds beslut att hennes pappa ska hedras med ett minnesmärke i Kulturhuset med att ”det var inte mer än rätt”. Ett uttalande som gillades av SPF Skövdes seniorer.