Hoverboard, balance scooter eller kanske oftast kallad airbord, är en elektrisk balansbräda med två hjul som har spridit sig snabbt i många länder. Airborden kommer upp i hastigheter runt 12 km/h och kräver viss skicklighet. Media runt om i världen har rapporterat om olyckor kopplade till brädan och läkare har gått ut med varningar. Från dödsolyckor i London och Abu-Dhabi till brutna handleder i Sverige. Niklas Johansson är verksamhetschef för ortopedimottagningen på Skaraborgs sjukhus och kan nu berätta om hur olycksläget ser ut i Skaraborg.

— Jag har frågat runt här på avdelningen, men det är ingen större trend som vi har märkt, säger han och fortsätter:

— Det är inte något som har stuckit ut.

Annons

Det är framför allt unga som åker airboard och speciellt under sommartid kan människor ses åkande lite varstans. Även om det inte är en stor trend i Skaraborg har det också här hänt olyckor.

— Vi har två fall som jag vet om. En orsakades av att batteriet tog slut och när batteriet tar slut - då ramlar man i backen, säger Niklas Johansson.

Airborden styrs genom att föraren lutar sig framåt eller bakåt. Beroende på vinkeln framåt kör brädan i olika hastigheter och om föraren lutar sig bakåt bromsas brädan upp. I Skaraborg har det alltså inte skett något större antal olyckor, även om det kan finnas ett mörkertal.

— Det kan hända att det har varit fler fall som har kommit in till akuten, men det är inte något jag har hört talas om i nuläget, säger Niklas Johansson.

Han råder dock alla som åker airboard att skydda sig väl.

— Använd skydd för knän och armbågar och gärna handskar. Det är heller ingen bra idé att åka i kortbyxor. Framför allt, skydda dig med hjälm.