Bengt Hagström kan allt om Degerfors IF. 72-åringen har precis satt på en kanna kaffe och i väntan på att vattnet ska rinna igenom filtret börjar han peka upp mot väggen i hans lilla materialbod längst bort i korridoren på Stora Valla.

Sedan går det undan.

– Honom känner du till, va? frågar Bengt och pekar upp mot ett av flera hundra porträttbilder som hänger på väggen.

Bengt Hagström har varit Degerfors materialförvaltare i 52 år. Snart kommer Sargon Abraham att sättas upp på väggen som innehåller idel profiler.
Foto: Milad Akbarzadeh

Det bästa man kan göra är att nicka instämmande. Faktum är att om man har ett hyfsat fotbollsintresse så kan man peka ut de flesta på rak arm.

Olof Mellberg, Erik Hamrén, Ola Toivonen, Henrik Larsson. Domare, spelare, ledare. Alla som är eller har varit något inom svensk fotboll har en plats på väggen på Stora Valla.

Bengt Hagström har inte missat en enda arbetsdag i hela sitt liv och i år gör han sin 52:a säsong som materialförvaltare i den klassiska klubben. Han har en anekdot att berätta om varenda en som är uppe där. Det är också Bengt Hagström som avgör vilka som får hamna på den där stjärnspäckade väggen.

Den senaste som gjort sig förtjänt av att hamna bland alla hundratals stora namn är en kille från Södra Ryd utanför Skövde.

Sargon Abraham.

"Det är han som bestämmer här", säger lagkamraterna skämtsamt om Sargon Abrahams status på Stora Valla.
Foto: Milad Akbarzadeh
En kopp kaffe innan träningen tillsammans med lagkaptenen Christoffer Wiktorsson.
Foto: Milad Akbarzadeh

När Bengt får syn på Degerfors guldklimp skiner han upp i ett brett leende. Sargon Abraham är omåttligt populär i den lilla bruksorten och så fort hela Superettans skyttekung lämnat rummet börjar Bengt prata om vilken förträfflig spelare och människa som klubben lyckats värva.

Annons

– Det är en oerhört sympatisk pôjk. Han har alltid fötterna på jorden, det har han haft sedan dag ett. Jag kan bara önska honom all lycka.

Även om ingen säger det rätt ut så är det underförstått att Degerfors inte kommer att lyckas behålla Sargon Abraham. Hans succé i Superettan med nio mål på elva matcher har minst sagt gett eko i det lilla fotbollslandet Sverige. Allsvenska klubbar har fått upp ögonen. Tidigare i år nobbade Sargon själv ett bud från den norska andraligan och enligt hans agent Moses Ssewankambo har även holländska Fortuna Sittard visat intresse.

"Vi är hans största fans"

I en soffa på Barkvägen i Södra Ryd sitter Sargon Abrahams familj och släkt samlade. Farbror Joseph är där, kusinen Joni likaså. "Baggio", som han också kallas, är äldst i syskonskaran med Ninweh, Nahren och Elmar.

– Vi är hans största fans. Vi uppdaterar allt 24/7! Och vi åker på alla matcher. Nästan alla, säger det yngsta syskonet Nahren.

Hon beskriver sin storebror precis som alla andra som vi pratar med:

– Han är jäkligt omtänksam och väldigt godhjärtad. Han är genuin. Han bryr sig verkligen.

Är alla i familjen lika lugna?

– Nej, säger Nahren samtidigt som ett stort skratt bryter ut.

– Både mamma och pappa är lugna, men han är den enda som blivit lugn av oss syskon.

– I ett tyst rum hörs inte Sargon, men Elmar hörs även på nattklubb, säger kusinen Jonny.

Elmar är den senaste i Abraham-klanen som spelar i Skövde AIK. Sedan tidigare har både Charbel och Hanna Abraham och Sargon spelat. Charbel är dessutom tränare för division 1-laget.

Pappa Toma har ett stort idrottsintresse i allmänhet, men fotboll i synnerhet. Han följer båda sönernas matcher. Ibland kan han till och med se repriserna flera gånger om.

– När han var liten var han mycket, mycket duktig. Alla pratade med mig om i vilka länder han skulle spela, säger Toma om sin äldste son.

Och det var också han som var med och gav honom smeknamnet "Baggio". Den italienska storstjärnan Roberto Baggio hade sin storhetstid i början av 1990-talet, samtidigt som Sargon var liten pojk och fick sina första fotbollsskor – ett par Diadora med Roberto Baggios namn på. Smeknamnet har sedan dess följt med, från Södra Ryd hela vägen till Degerfors.

– Ibland när du säger Sargon vet folk här inte vem du menar. Men när du säger "Baggio" vet alla direkt, säger Joni Abraham.

Diadora-skorna från 1990-talet är utbytta sedan länge. Känslan i fötterna är detsamma – om än förbättrad.
Foto: Milad Akbarzadeh

"Grannarna kan sitta och vänta på balkongen"

Restuarang Agen i Degersfors är precis som vilket lunchställe som helst i en liten svensk ort; en trött salladsbuffé och svensk husmanskost. I dag serveras det stekt potatis med fläskfilé.

Sargon Abraham ser ut att vara som hemma när han ett par timmar innan träningen glider in för att käka. Det dröjer inte mer än en minut innan han blir stoppad av en nyfiken Degerfors-supporter som försiktigt frågar om han ska stanna kvar i klubben eller inte.

I lilla Degerfors kretsar allt kring fotbollslaget. Att folk stannar "Baggio" för att snacka fotboll tillhör vanligheterna. "Efter matcherna kan grannarna sitta och vänta på balkongen för att gratulera om vi har vunnit".
Foto: Milad Akbarzadeh

Sargon Abraham tar sig tid och ger ett diplomatiskt svar innan han sätter sig för att äta.

– Det är en liten ort och alla vet vad som händer. Efter matcherna kan grannarna sitta och vänta på balkongen för att gratulera om vi har vunnit. Det händer ofta, skrattar "Baggio".

– Nu frågar alla om jag ska stanna hela året eller vad som händer.

Från att egentligen gjort sig mest känd som en av Sveriges främsta futsalspelare har Sargon Abraham fört en, med nationella mått mätt, blygsam tillvaro som fotbollsspelare i division 3, 2 och 1. Först som 25-åring slog han igenom på allvar efter att ha skjutit upp Skövde AIK till division 1 – en klubb som tränades och tränas av farbrodern Charbel Abraham.

– Jag känner nu, jag känner att jag har mina bästa år framför mig. Mellan 27 och 30, du vet. Men som du säger, jag tog steget ganska sent. Jag var väldigt hemmakär och trivdes med att spela både fotboll och futsal. Sen var det klubbar som ville att jag skulle komma och provträna, men det där är inte min grej. Det är lotteri! Du ska visa vad du kan och inte kan på två-tre träningar. Det är inte seriöst. Man kan ha tur och vara bra på träningarna. Men om en klubb vill ha dig, då har de följt dig och vet vad du går för, säger "Baggio".

Så var fallet med Degerfors. De ville ha honom. Tränaren Stefan Jacobsson hade tidigare tränat Sargon i Skövde AIK och begärde inte att han skulle komma och provträna. Trots att han inte ens hade varit riktigt ordinarie i division 1.

– Man kan aldrig vara säker på om en spelare kan leverera två snäpp högre upp, säger Stefan Jacobsson när han står på mittplanen på Stora Valla och tittar på när assisterande tränaren Tobias Solberg sköter uppvärmningen med A-laget.

Degerfors tränare Stefan Jacobsson brukar använda Sargon Abraham som exempel för yngre spelare som väntar på sitt genombrott.
Foto: Milad Akbarzadeh

– Jag brukar nämna Sargon och hans utveckling för spelare som är besvikna och tycker att livet och fotbollen är skit bara för att de inte slagit igenom när de är 19-20 år. Sargon pumpade på i division ett och två och fick sin utveckling senare. Han hängde i.

Så vad är det som gör att "Baggio" vid 27 års ålder spelar sin livs fotboll och är ett namn som kopplas ihop med allsvenska klubbar? Stefan Jacobsson pratar om en ödmjuk människa, "en bra karaktär, liksom".

– Det är inga som helst problem med honom vad gäller att ta till sig instruktioner och allt det där. En spelare med såna kvaliteter, när han får självförtroende och flyt i sitt spel, kan göra mål på vad som helst.

Själv kallar Sargon valet av Degerfors som "det bästa någonsin".

– Jag bestämde mig tidigt och har fått förtroende av Stefan, klubben, spelarna. Alla. Det är en dröm att få göra det man älskar, att få ha det som ett jobb. Det är få förunnat, säger Sargon.

På elva matcher i Superettan har Sargon Abraham hittat nätet nio gånger.
Foto: Milad Akbarzadeh

Om man bara ska gå till sig själv så hängde drömmen om att bli fotbollsproffs också ihop med glamour och pengar. Superettan och allsvenskan blir du kanske ingen miljonär på. Spelar pengarna någon roll?

– Jag har aldrig haft såna drömmar. Klart att ekonomin är viktig för att få det att gå runt, men det har aldrig styrt mig. Alla mina val och allt inom fotbollen – då går det sportsliga först. Men nu har man familj så man får tänka på det där också.

"Jag är mig själv hela tiden, oavsett om det går bra eller dåligt".
Foto: Milad Akbarzadeh

Kan slå rekordet i Superettan

Det hade kunnat vara lätt att sväva iväg om man gick i Sargon Abrahams skor. Speciellt efter att ha gjort tolv mål i sin debutsäsong i Superettan och skytteligaledning elva omgångar in i den andra säsongen. Fortsätter "Baggio" med det här målsnittet kommer han att slå rekord som bäste målskytt någonsin i Superettan och sno titeln från Göran Marklund och Stefan Bärlin som 2002 och 2003 gjorde 23 mål för Café Opera respektive Västerås SK.

– För vissa kanske det är lätt att segla iväg. Jag är mig själv hela tiden, oavsett om det går bra eller dåligt och oavsett var jag spelar. Jag kommer alltid vara mig själv. Jag försöker vara ödmjuk och lugn. Det är den uppfostran som jag har fått av mina föräldrar. Sen har jag självförtroende, men det är för mig själv. Det är inget jag visar utåt. Det spelar ingen roll vad du är eller vad du gör. Vi är alla människor och är lika, oavsett vad vi gör.

Sargon Abraham pratar varmt om sin familj och när lillebror Elmars temperament kommer på tal brister han ut i ett stort skratt.

– Alltså. Han har temperament. Det är inte sant, alltså! Jag vet inte var det kommer ifrån. Han är lugn, men sen kan han bli irriterad för ingenting. Men han är också skitsnäll.

"Baggio" och hans fru Sofia är bara dagar från att skapa sig en helt egen familj. Paret väntar sitt första barn som är beräknat att komma i dagarna.

Lagkompisarna och grannarna Erik Lindell och Viktor Götesson skämtar om att Abraham blivit skengravid.

– Sa dom det? Haha! Men i början alltså... Jag mådde så dåligt för Sofias skull. Jag tyckte synd om henne. Hon spydde varje morgon och det är klart att man inte blir glad av att se sin fru må dåligt. Men skengravid var jag inte. Dom driver med mig.

Hur ska det bli att bli pappa?

– Stort. Man är lite nervös för hur det ska gå och sånt. Men det är klart, det är det största som kan hända en i livet. Att bli pappa. Jag ser fram emot det väldigt mycket.

Hur funkar det med bortamatcher när du har en fru som är höggravid där hemma?

– När vi mötte Varberg borta hade jag med telefonen ut på bänken och gav den till Stefan. Jag sa till honom att jag kände mig mer trygg om han hade telefonen på sig. Om det skulle hända något. Han skojade och sa att han skulle klicka samtalet och inte byta ut mig, skrattar Sargon som numera alltid har telefonen nära till hands om det skulle vara dags.

På söndag spelar Degerfors borta mot Helsingborg. Medan resten av laget åker buss ner på lördagen åker Sargon i egen bil under söndagen för att kunna vara med sin fru så långt som möjligt.

– Tanken är att hon åker med till Skövde, minst.

I åtta år har Sargon varit tillsammans med Sofia. Förra året gifte sig paret och väntar nu sitt första barn.
Foto: Milad Akbarzadeh
Klassiska Stora Valla.
Foto: Milad Akbarzadeh

Från Sargon och Sofia Abrahams lägenhets balkong syns elljusen på Stora Valla. Arenan ligger en utspark från parets hem. Fasaden är sliten och ser ut att vara i behov av upputsning – men skenet bedrar. Inne i parets lägenhet är det ljust och fräscht och det går inte att missa att det vilken sekund som helst kan vara på väg en liten bebis.

I vardagsrummet står redan en barnvagn färdigmonterad. Spjälsängen är dekorerad i rosa och på bordet ligger... en kontroll till spelkonsolen Xbox.

Sofia och Sargon träffades under sista året på gymnasiet.

– Hon har varit med från botten, från division 3. Från festkillen, säger Sargon och bjuder på ett högt skratt och får en menande blick från sin fru.

– Ja, det var sjukt faktiskt. Han var oseriös med allt, säger Sofia och när hennes make försöker protestera tar hon snabbt till orda igen:

– Du var inte seriös med fotbollen. Du sa ju själv att du knappt sprang på träningarna med IFK Skövde.

Vad har hänt längs vägen?

– Han är fortfarande samma kille. Snäll, ödmjuk och omtänksam. Det är väl mest att han har blivit mer seriös, säger Sofia.

– Jag har blivit man! ropar Sargon och drar upp armarna i luften för att spänna sina biceps.

När Sargon fick kontraktsförslag från Degerfors hade paret precis köpt ett radhus hemma i Skövde. Tanken var att han och Sofia skulle bo kvar i Skövde och att han skulle pendla till Degerfors .

– Jag hade ju sett fram emot det där med radhus och allt. Men det var ganska givet. Ska han spela här och träna flera timmar om dagen så var det inte hållbart att åka. Det är ändå en bit. Rent praktiskt går det ju, men hur bra blir det? Det var inte så svårt beslut, säger hon.

Mycket talar för att paret kan komma att behöva packa flyttlådorna redan i sommar för en ny flytt till en ny stad. Två svenska klubbar har visat konkret intresse, enligt Sargon, som har frun Sofia som bollplank.

– Jag säger bara att han ska tänka rätt, säger Sofia och tittar på sin man.

– Du är ändå 27 år nu. Du ska spela i ett så bra lag som möjligt, där du får spela, säger hon och får instämmande nickar av "Baggio".

– Vi diskuterar allt. Så hon vet så fort någon klubb hör av sig. Det är jag som är spelaren, men vi är en familj och det ska vara bra för alla. Det är väldigt viktigt.

Var spelar du i höst?

– Jag vet inte.

Något säger mig att du vet?

– Haha, jag vet ärligt talat inte.

Om bara några dagar får släkten Abraham ett nytillskott. Frågan är om materialförvaltaren Bengt Hagströms foto på "Baggio" hinner framkallas och sättas upp på väggen innan han blir pappa.

För Sargon Abraham lär traska vidare från Degerfors.

Men han kommer ha båda fötterna kvar på jorden.

Sargon Abraham

Ålder: 27 år.

Familj: Frun Sofia, mamma Jarjite, pappa Toma, syskonen Elmar, Ninwe och N..

Sargon Abraham

Ålder: 27 år.

Familj: Frun Sofia, mamma Jarjite, pappa Toma, syskonen Elmar, Ninwe och Nahren.

Bor: Degerfors.

Smeknamn: "Baggio".

Kör: Audi.

Tidigare klubbar: IFK Skövde, Skövde AIK.

Annat: Har gjort 23 mål på 46 A-landskamper i futsal och ses som en av sportens mest framstående.