Den äldre kvinnan gick ut tidigt på tisdagsmorgonen i ett lägenhetsområde i Skövde. Då ramlade hon med sin rullator utanför sin bostad och blev liggande i snön.

Kvinnan har demens och därför installerades för inte så länge sedan ett larm till dörren. Larmet går till hemtjänsten om dörren öppnas vissa tider på dygnet. När kvinnan gick ut tidigt på morgonen gick larmet i dörren.

Men trots det dröjde det länge tills hemtjänsten kom.

Istället var det grannarna som såg till att kvinnan fick hjälp genom att ringa dit en ambulans. Grannarna, ett äldre par, hade vaknat tidigt på morgonen och reagerade på att något lät utanför deras lägenhet.

— Vi hade öppet sovrumsfönster och jag gick upp fem över sex. Då hörde jag något därute som dånade och jag undrade vad det var. När jag kollade ut såg jag inget, för det var mörkt, men det verkade vara från vårt hus. Då hörde frugan någon skrika, så hon tog på sig jackan och gick ut, berättar grannen.

Hans fru kom sedan innan och sa till honom att ringa efter ambulans, för en äldre kvinna ligger i snön och har ramlat med sin rullator. De kunde inte hjälpa henne mer än så då, då de själva är gamla och dåliga. De ringde också till kvinnans son och berättade om att ingen från hemtjänsten kom för att hjälpa kvinnan, trots att larmet gått.

Annons

Ytterligare en tid gick och då kom till sist ambulans och hemtjänsten. Grannarna tror att det kan ha dröjt så länge som en timme innan hon fick hjälp.

— Vi vet inte när hon gick ut, vi hörde bara när hon skrek.

När kvinnan väl fick hjälp fördes hon till sjukhuset, då hon var nedkyld och hade blöta kläder.

— Jag vet inte varför det dröjde innan hemtjänsten kom dit, hon har larmdörr. Jag vill tacka grannen så mycket för att han ringde ambulansen och hjälpte henne, säger kvinnans son som varit hos henne på sjukhuset på tisdagsförmiddagen. Hon mår efter omständigheterna bra.

— Hon är under bevakning, hon vilar och har fått upp värmen nu.

Sonen hade ännu inte fått någon förklaring från hemtjänstutföraren om varför det dröjde innan hans mamma fick hjälp när tidningen pratade med honom. Dörrlarmet installerades för inte så länge sedan, så det var första gången larmet gick.

— Jag är orolig att det ska hända igen. Personalen ska komma i tid, så hon inte blir nedkyld, säger sonen.

Även grannarna som ringde ambulansen är oroliga nu över att det tar så lång tid för hemtjänsten att åka ut på larm och att någon ska bli skadad.

— Vi vill inte att det ska hända igen för henne eller för någon annan. Vi tycker de ska sköta sitt jobb, om larmet går ska de komma direkt, säger grannen.

Kvinnan har en privat utförare som hemtjänst, som tidningen inte lyckats nå för en kommentar.