En kvinna med utländsk medborgarskap har dömts till fängelse i 8 månader och får sedan utvisning fram till 2020. Hon döms i tingsrätten för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och bedrägeri. Brotten skedde i bland annat Skara och Skövde under 2011 när kvinnan var 19 år gammal.

Den 22-åriga kvinnan var tidigare misstänkt för olika former av stöld, men bevisen höll inte för att döma henne för det. Hon har varit inblandad i flera fall av stöld och bedrägeri som bland annat har skett runt om i Skaraborg. Offren har varit äldre damer, några i 65–70-årsåldern och några närmare 90 år. Damerna har blivit bestulna på sina plånböcker på olika platser, till exempel inuti butiker, och sedan har tjuvarna försökt att länsa bank- och kontokorten på pengar.

Annons

Åklagaren kunde alltså inte på ett tillräckligt sätt binda den dömda kvinnan till stölderna, men väl till försöken, lyckade såväl som misslyckade, att använda de stulna kontokorten. Den 22-åriga kvinnan har bland annat fastnat på övervakningsfilmer och hennes mobil har använt sig av master nära bankomater där korten har använts.

Kvinnan är numera dömd för försök till grovt bedrägeri som skedde i Skara, grovt bedrägeri för en händelse i Skövde och bedrägeri i Borås. Hon var också misstänkt för brott i Mariestad, Köping och Trollhättan, men bevisen var inte tillräckliga för en fallande dom. Vid ett tillfälle lyckades kvinnan komma över mer än 11 000 kronor från ett av kontokorten. Hon har erkänt att hon har tagit ut pengarna, men påstår att hon har fått kontokortet av sin mamma och trott att kortet tillhörde henne. Detta trodde inte rätten på.

Tingsrätten har också tagit ställning till att brotten är av vad de kallar "särskild farligt art". Detta innebär att offrens ålder tas i beaktande och gör brotten grövre. Tingsrätten har uppfattningen att kvinnan är yrkeskriminell.

Den 22-åriga kvinnan dömdes för första gången när hon var 13 år för ett förmögenhetsbrott i England. Därefter har hon också blivit dömd ett flertal gånger i Schweiz, Frankrike, Österrike och Tyskland. Hon kom ut ur fängelset i Tyskland i början av juni i år, men greps då direkt för att åtalas i Sverige efter att åklagaren utfärdat en europeisk arresteringsorder.