Det är första gången 22-åringen från Värsås tar hem den klassiska endurotävlingen, som i år avgjordes i Enköping.

Av 150 startande tog sig endast 19 förare i mål i den tuffa tävlingen som avgjordes över 30 mil och för 93:e gången i ordningen.

– Kåsan är ju verkligen ett mandomsprov, och det kunde man märka av. Det var ett riktigt tufft race som var rejält skitigt med många timmar på hojen, konstaterar Elowson, som gick i mål vid 03.40 under söndagsmorgonen.

Det blev en säker vinst för Skövdeföraren, som i mitten av loppet låg hela två minuter före tvåan.

Annons

– Jag gick ut för att ta hem det, som jag alltid gör. Jag börjarde köra i mitt eget tempo som jag var bekväm med och då hakade inte konkurrenterna på.

På andraplats hamnade klubbkamraten Anton Nord, 45 minuter bakom.

När vinnaren Elowson kom in i mål var det många känslor som gick genom kroppen:

– Det var en enorm lättnat. Det är så mycket spänningar inför ett sånt här lopp, så det var liksom rysningar som gick genom hel kroppen. Det var helt obeskrivligt.

Hur kommer det sig att du tog hem segern med så stor marginal?

– Jag körde mitt race. Jag är väldigt bra tränad och hade mer fart i kroppen helt enkelt. I en sån här tävling kan det hända väldigt mycket, så det gäller att ha tjockt pannben.

Novemberkåsan var hans sista lopp för året. Nu väntar återhämtning under vintern för att göra sig redo inför nästa års utmaningar.

– Jag måste vila lite ett tag nu. Det är en hel del att tvätta av, både kläder och hojen. Men det var skönt att avsluta säsongen med bravur, berättar han stolt.

LÄS MER: Lokala framgångar i enduro-SM