Ska privata aktörer släppas in i större utsträckning i vården? Det finns i dag två vårdval i Västra Götalandsregionen och det senaste förslaget på ett nytt vårdval gäller specialisttandvård för unga.

Debatt inför regionvalet

Tidningen har arrangerat en valdebatt inför regionvalet i Skaraborg, med deltagande av samtli..

Debatt inför regionvalet

Tidningen har arrangerat en valdebatt inför regionvalet i Skaraborg, med deltagande av samtliga partier i regionfullmäktige. Tio frågor tas upp i valdebatten och detta är en av frågorna. Det går också att se valdebatten i sin helhet med alla tio frågor i följd på tidningens nyhetssajt.

Ulla-Britt Hagström (L) gick tillbaka till Adam Smith, den legendariska skotska nationalekonomen från 1700-talet, och hämtade argument.

– Den fria konkurrensen driver bagaren att baka ett gott bröd och slaktaren att framställa bra kött. Vi behöver konkurrens även inom tandregleringen, sa hon.

Alex Bergström pekade på risken för centralisering med marknadslösningar.

– Alla i regionen oavsett var man bor ska ha närhet till specialisttandvården. Är det så att man gör en marknadslösning är det ofta så att marknaden söker sig till den större orten, sa Alex Bergström och nämnde att Folktandvården har specialisttandvård för unga i Falköping, Lidköping och Skövde och även annex i Mariestad och Gullspång.

Etsning av Adam Smith, den skotske nationalekonomen och filosofen från 1700-talet.
Foto: Cadell and Davies, John Horsburgh, R.C. Bell

Enligt Alex Bergström är Folktandvårdens verksamhet kostnadseffektiv och välfungerande. Ulla-Britt Hagström framhöll att det finns väntetider och därför ett behov av fler utbudspunkter.

Annons

Se videon för att höra debattörerna utveckla sina argument.