Det var en närmast pastoral idyll som SPF-seniorerna fick uppleva vid den fjärde naturvandringen i SPF Seniorerna Skövdes regi. Denna gång gick till Bockaskedesåsen.

Åsens alla oxelträd stod i blom och marken lyste av blommande växter i många färger, och de betande fåren låg i skuggan under träden.

Ledaren för naturvandringen, Ingvar Fredriksson, utlyste en tävling, där det gällde att i förväg gissa hur många olika växtarter deltagarna skulle få se under vandringen.

Just nu blommar flera arter däribland smörblommor, lågväxande blå jungfrulin, ja till och med den gracila lilla växten vildlin, med sin lillavita blomma.

När man står still och ser ner i backen upptäcker man många arter, t.ex. lågväxande timjan och den allt sällsyntare kattfoten som var i sällskap med mandelblom och blå viol. Bockaskedeåsens karaktärsväxt är ändå oxelträden.

Förr i tiden lär oxelträ ha använts i ”maskindelar” som krävde ett hårt material,t.ex. hjulaxlar och kugghjul i kvarnar. Bären är en stor födokälla för mångafåglar.

Fikat intogs uppe på åsen, varifrån man har en fin utblick över det intilliggande landskapet och Kinnekulle. Hur det gick med tävlingen? Jo, det noterades 59 arter under vandringen.

Vinnaren fick ett unikt pris, en burk Ruderaliamarmelad, med huvudingrediensen kronblad från Taraxacum – maskrosblommor.

Nästa naturvandring den 20 juni går till Nohlmarken, Skövdes finaste ängs- och orkidéparadis.

Annons