Mannen som släpptes är en 39-årig man, äldst av de tre som figurerat i polisens utredning.

– Utredningen har visat att han inte befann sig på platsen där brottet begicks, säger Niklas Lindström.

Det var en vittnesuppgift som gjort gällande att han var där.

Händelsen inträffade på Bussatorpet i Skultorp den 25 juli. Då befann sig de två alltjämt häktade männen och offret i offrets lägenhet på fjärde våningen.

De två häktade männen är en 22-åring och en 28-åring. Offret är en 40-årig man. Samtliga är bekanta med varandra och kända av polisen sedan tidigare.

– Alla känner varandra väl och har i vart fall varit i lägenheten tidigare på kvällen som gäster och umgåtts.

Det förekom alkohol.

– 40-åringen blev puttad eller kastad ut från balkongen.

Offret har varit föremål för en utredning tidigare.

– I februari föll han från samma balkong, säger Niklas Lindström.

Han förklarar att grova brott tittat på den utredningen.

Annons

– Men vi har inte tagit upp den förundersökningen. Det vi gjort är att vi på grova brott tittat på uppgifterna och läst på om vad som hände då, säger Niklas Lindström.

Hans bedömning är att det inte finns någon koppling mellan de två händelserna.

– Vår uppfattning, i den utredning som gjorts i det här nya fallet, är att 40-åringen blivit puttad eller knuffad ut från balkongen. Men vi håller fortfarande ögonen öppna för att det kan ha varit en olycka.

Lindström påpekar att tingsrätten gjort bedömningen att de två häktade männen är på sannolika skäl misstänkta för mordförsök.

– Det innebär, slarvigt uttryckt, att vi tror att det är på det sättet.

Om motivet säger Niklas Lindström:

– Vi har klart för oss ett tänkbart motiv, men vad det handlar om lämnar vi inte ut i nuläget eftersom vi tror att det kan skada utredningen, det finns andra som ska höras.

Han säger att de inblandade lämnat ganska samstämmiga uppgifter om vad som hänt och anledningen till det. Det betyder att polisens utredare tror sig veta vad som orsakade bråket som ledde till att 40-åringen föll från balkongen.

– Men det råder delade meningar om ifall han trillat, ramlat, hoppat eller blivit utknuffad, det beror på vem man frågar.

På fredag väntas åtal i ärendet.

– Men jag tror inte att vi kommer att vara klara med utredningen till dess. Jag tror åklagaren kommer att begära förlängning, säger Niklas Lindström, utredare på grova brott Skaraborg.