Döden hade kommit ikapp Roger Carlsson ännu en gång. Han hade ställt sig upp efter tre stycken hjärtattacker och rest sig upp ur respiratorn två veckor efter den våldsamma bilolyckan.

Han hade gått vidare som om ingenting hade hänt.

Men attacken i Erikdalshallen skulle han inte överleva.

Ragges långa karriär

1961: ”Ragge” A-lagsdebuterade i Västra Frölunda.

1965: Första triumfe..

Ragges långa karriär

1961: ”Ragge” A-lagsdebuterade i Västra Frölunda.

1965: Första triumfen som handbollsledare, JSM med Västra Frölunda.

1967: ”Ragge” flyttade till HP (som senare blev HP Warta)

1974: Spelade två landskamper, de enda i karriären som aktiv.

1980: Förde HP Warta till Allsvenskan som tränare. Blev biträdande förbundskapten.

1982: ”Ragge” utnämndes till förbundskapten för det svenska herrlandslaget.

1984: Femteplats i OS i Los Angeles.

1986: Fjärdeplats i VM.

1988: Femteplats i OS i Seoul. ”Ragge” slutade som förbundskapten efter OS. Han efterträddes av Bengt Johansson.

1990: ”Ragge” blev tränare för Runar, Sandefjord, Norge. Samma år debuterade han som expertkommentator i Radiosporten.

1995: ”Ragge” blev tränare för IFK Skövde.

16 minuter in på matchen mellan Skövde och Polisen/Söder: bortalaget attackerade för en reducering, Carlsson reste sig från avbytarbänken.

Hjärtat rusade och Carlsson svajade till. Lagkaptenen Stefan Andersson som satt på bänken hann inte undan när Carlsson föll. Andretränaren Peter Johansson såg från andra sidan bänken hur hans kollega låg på golvet och kippade efter andan.

Domaren bröt matchen.

Carlssons hjärta bromsade in och läkarna försökte med elchocker, bikarbonat och adrenalin, inget hjälpte. Skövdetränaren lades i ambulansen för att köras några hundra meter till Södersjukhuset. När han kom fram var han död, 52 år gammal.

***

Den 8 december 1997 var Kjell E Larsson sportchef på Skövde Nyheter.

- Jag var i gamla Idrottshallen i Skövde och tränade Skövde HF:s A-flickor, när en arbetskamrat kom in i hallen och ropade ”Du måste komma ner till redaktionen”.

Han kände hur kraften i benen rann ur honom och hade svårt att ta sig till redaktionen.

Han hittade inte orden, men skrev en krönika ändå.

”En av de stora idrottsledarna i svensk idrott är död. Han gav sitt liv åt den sport han själv förde upp i internationell toppklass”

Som förbundskapten för landslaget ritade Roger Carlsson om handbollens världskarta, han målade upp ett Sverige som skulle kunna växa sig större än sig självt. Större än suveränen Sovjet.

- Ragge fick spelarna, laget Sverige, att tappa respekten för öststaterna: "De går att besegra" så sa han, minns Kjell.

Det var inte alla som trodde på Carlsson.

***

Det blev inte enklare att ställa sig bakom Carlssons åsikt när han tog ut ett antal unga lovande spelare i Magnus Wislander, Ola Lindgren, Erik Hajas, Per Carlén, Staffan Olsson och Peder Järphag.

- Ragge införde tuffare fysträning, mer skivstångsträning. Björn Jilsén, Per Carlén och Claes Hellgren gick i bräschen för det, minns Kjell.

Carlsson skruvade om ett 5-1-försvar till ett 6-0 med stötande treor.

Annons

Ragges gäng sprang ifatt öststaterna, men utan att den lugne och lågmälde tränaren höjde rösten.

Han fick ändå som han ville.

- Han var inte auktoritär men ändå en auktoritet. Han förbjöd spelarna att dricka alkohol under landslagssamlingarna. Vid ett tillfälle försökte en av nyckelspelarna övertala Ragge, men han var benhård på sitt sätt, berättar Kjell.

Spelaren gav sig och avstod som alla andra.

***

Några år senare 1990 var nyckelspelaren tongivande i det Sverige som mycket överraskande vann VM-finalen mot Sovjet. På läktaren satt Ragge, glädjetårarna trillade ner för kinderna. Bilden av en rödgråten Ragge som firar med spelarna är en klassisk idrottsbild numera.

- Han var så stolt över killarna och nog nöjd med vad han själv bidragit till hoppas jag, säger Kjell.

Dagen innan hans hjärta gav upp berättade Ragge för Skövde Nyheter om sin lugna, men framgångsrika ledarstil.

"Det gäller att göra vägen så bred och rolig så att det är kul att gå på den. Mitt ledarskap handlar mycket om attityder och värderingar. Jag spelade med i showen i Norge och fick faktiskt rött kort där. Men det var inte min stil att hålla på så. En vägvisare ska inte skälla ut domaren. Min stil är att analysera och hitta lösningar på spelet."

Han berättade att han gjort ”alla fel man kan göra” som ledare. ”Det är ett måste för att kunna gå vidare" menade han.

***

Carlsson beskrevs som en klok, ödmjuk och analyserande tränare som hela tiden ville hitta nya framgångsrika sätt att spela handboll på.

Men inte bara det.

- Ragge var en jävla bra människa. Det måste jag säga. Tyvärr är det sånt man aldrig säger då de lever, men så är det. Det är han som lagt grunden till hela handbolls-Sverige, konstaterade före detta handbollsspelaren Erik Hajas 1997.

20 år senare jagar IFK Skövde fast mark i elitserietabellen.

På vilket sätt kan IFK Skövde idag behöva påminnas om Ragges bidrag till svensk handboll?

– Genom att jobba långsiktigt, satsa mer på egna spelare, öka bredden på elitspelare. Det håller inte bara att spela med ett fåtal spelare. Värva framtidsspelare som Alingsås HK gör och få upp tron på att det går att rubba de bästa lagen och ta sig upp på topp fyra i alla fall, säger Kjell.

Vad innebär det mer konkret?

– Kristian Svensson blir 37 nästa år, Rasmus Wremer 36. IFK måste in fler spelare som kan axla deras mantlar på niometer. Ge Jacob Thurin, 19, en plats på niometer i förstasexan och satsa mycket på de lovande juniorerna med Viktor Ljungkvist, Erik Sääf med flera. Ragge skulle nog ha ändrat och gått tillbaka till ett 6-0-försvar.

Svensk landslagshandboll då?

– Svensk handboll är på rätt väg med många spelare i utländska ligor som kan bli ledande även i landslaget. Fortfarande håller 6-0-spelet och målvaktsspelet världsklass som på Ragges tid.