Larmet gick iväg tidigt vid tretiden på fredagen. Räddningstjänst, ambulans och polis anlände till järnvägsstationen i Falköping och kunde efter att de slagit av strömmen ta sig upp till den unge mannen. De konstaterade att han hade omkommit efter att ha fått en stöt från elledningarna.

– Det är oerhört tragiskt det som hänt, fruktansvärt, säger Jeanette Arvidsson, närpolis i Falköping.

Oklart varför

Det är oklart varför mannen tagit sig upp på tåget, polisen har inte lämnat några fler detaljer. Det som finns att tillgå är den information som Trafikverket har fått. Ett godståg stod stilla i Falköping och skulle göras i ordning innan fortsatt färd till Jönköping. När föraren ska flytta tåget ser han två yngre män och den ena viftar med armarna. En av de unga hade klättrat upp på taket och förmodligen kommit i kontakt med elledningen.

– Vi vet inte riktigt, men han kan ha kommit i kontakt med elledningen. Man kan få en stöt i alla fall, säger Jeanette Arvidsson.

Ljusbåge

Annons

Ström kan ta sig genom luften, kontakt mellan person och ledning behövs alltså inte för en stöt. Spänningen "hoppar" genom luften. Trafikverket beskriver riskerna med att vara nära elledningar på sin hemsida:

"Kommer man för nära en ledning eller andra strömförande föremål och samtidigt är i kontakt med till exempel en stolpe, marken eller något annat jordbundet föremål, får man ström genom sig. Med så höga spänningar som 16 000 volt kan det bli överslag redan när man kommer i närheten av en ledning. Då kan en så kallad ljusbåge bildas."

Olyckor i väst

Det har sedan 2009 skett elledningsolyckor vid sex tillfällen i Västra Götaland med denna i Falköping inräknad. Bara vid ett annat tillfälle har en person avlidit. Vid fem av sex tillfällen har det varit obehöriga som har skadats eller omkommit.

– Det är absolut förbjudet och förenat med livsfara att beträda spårområde och klättra på tåg, säger Jeanette Arvidsson.

I Sverige har det mellan 2009 och 2013 omkommit 75 personer som varit obehöriga på spårområde. Det är 61 % av alla järnvägsolyckor. Det gäller bland annat människor som genar över rälsen eller som i detta fall stöt från elledning. Allt som oftast är det unga män som förolyckas vid denna typ av händelser.

Preventivt arbete

Arbetet med preventiva åtgärder pågår hela tiden i skolor och på andra platser, men det är svårt att verkligen göra något åt problemet.

– Det är nästan helt omöjligt att göra något åt, vill man ta sig in på banområdet så går det, säger Kjell Hjerp, räddningsledare på plats vid fredagens olycka.