Den 6 januari hittades en man knivhuggen till döds på en toalett i centrala Örebro.Efter att ha studerat olika övervakningsfilmer kom polisen ganska snabbt fram till vem de trodde låg bakom dådet. Misstankarna riktades mot en 19-åring från Skövde.

Relaterat: Se polisens teorier om mordet
Relaterat: Åtalas misstänkt för mordet i Örebro

När den misstänkte var tillbaka i Skövde berättade han för en kvinna att han dödat en man i Örebro för att komma över knark. Bytet blev tre hashkakor på 50 gram och 200 tabletter tarmadol. Han tog också med sig såsom telefon, nycklar, id-kort, kontokort och resekort. 19-åringen lämnade också över två knivar till en kvinna från Skaraborg. Hon är också åtalad i ärendet, misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Relaterat: Mördades med flera knivhugg

Under två veckor har rättegången mot 19-åringen hållits bakom lyckta dörrar. När det var dags för slutplädering ansåg åklagaren att Skövdebon ska dömas till 14 års fängelse för mord. Om 19-åringen är att anse som frisk, vill säga.

Redan innan rättegången började kom en liten sinnesundersökning fram till att 19-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt NA.se vill åklagaren Karl-Erik Antonsson att mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning för att se om han kan dömas till vård eller fängelse.

Annons

Ylva Hagstedt, försvarsadvokat, ansåg efteråt att 14 år är för hårt straff.

– Han var 18 år när brottet han anklagas för inträffade och han bör få en straffreduktion på grund av sin låga ålder, säger hon till NA.se.

Örebro tingsrätt kommer att meddela beslut om 19-åringen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning den 30 maj. Om svaret är nej på frågan meddelas dom samma dag.

Relaterat: I dag startar rättegången mot mordmisstänkt Skövdebo
Relaterat: Mordutredningen fortsätter