Annons

Annons

Annons

Skövde

Insändare
Vi kräver fler studentbostäder i Skövde

Studentbostadsbristen skadar Skövde. Staden är rödlistad i Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport. Det betyder att studenter har det svårt, om inte omöjligt, att finna en bostad för att kunna påbörja studier på högskolan. Detta hämmar såväl samhället som individen som tvingas bo med ockerhyror eller tacka nej till utbildning. I längden spär detta på kompetensbristen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

2021 var det inflyttning för 132 studentlägenheter vid stationen i Skövde. Trots det är det brist på studentbostäder. S-studenter vill göra tre reformer för att komma åt problematiken, skriver de i en insändare.

Bild: Oscar Strandberg, Privat

Annons

Sverige har brist bland annat på sjuksköterskor och lärare. Samtidigt lever över tre av fyra studenter på orter med brist på studentbostäder. För att minska bristen på samhällsbärande yrken måste fler ta steget och studera och då måste det byggas fler studentbostäder.

Samtidigt har studenter svårt att klara ekonomin med nuvarande studiemedelsnivå om 12 052 kr i månaden. Hyran för studentbostaden är den största kostnaden och kan ligga på mellan 4 000-5 100 kr för den enskilde studenten. Med en sådan hyra är det inte lätt att ha råd med de höjda matpriserna eller kurslitteratur.

Annons

Annons

I detta ekonomiska läge väljer vissa att hoppa av sina studier. Andra tar hjälp av sina föräldrar eller offrar pluggtimmar för att ta ett jobb vid sidan av. Den ekonomiska stressen är påtaglig bland studenter och spär på psykisk ohälsa hos en redan väldigt utsatt grupp.

Det är uppenbart att Sverige har problem som måste lösas nu. För det första, det byggs för lite studentbostäder. För det andra, bostäder som är för dyra för att studenter ska ha råd att bo i dem.

För att komma till bukt med problemen kräver S-studenter tre reformer:

Återinfört och utvecklat investeringsstöd. De högerkonservativa såg till att avskaffa investeringsstödet 2021, som finansierat tusentals studentbostäder de senaste åren. Det är djupt beklagligt och kommer sänka byggtakten.

Bostadsbidrag för alla studenter. Många studenter väljer idag bort bostadsbidrag trots att de har rätt till det. Varför? Studenter saknar ekonomisk buffert och är rädda för att bli återbetalningsskyldiga.

Hyrestak för studentbostäder. Studiemedlet uppgår idag till 12 052 kr i månaden. Det är inte rimligt att ca 70% av dessa går till hyra. Vi kräver ett tak om 30%.

Samtidigt som vi sitter på bra lösningar gör SD och regeringen ingenting. I höstbudgeten sänkte de skatten med 10 000 kr för Sveriges mest välbärgade och avskaffade investeringsstöden. Det är uppenbart att Jimmie och Ulf varken bryr sig om att Sverige ska få fler bostäder eller examinerade sjuksköterskor och lärare.

Sverige behöver fler bostäder, inte en kass regering.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter

Johan Ekegren, bostadspolitisk talesperson S-studenter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan