Annons

Annons

Annons

krönikaVästra Götalands län

Adam Jönsson
Vi står upp för det fria ordet varje dag

I dag är det pressfrihetens dag. En dag som egentligen borde vara värd att fira – men som av flera anledningar inte är det i år heller, skriver tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Adam Jönsson.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Adam Jönsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, skriver i en krönika att pressfriheten borde firas – men att situationen runt om i världen gör det svårt.

Bild: Michael Joelsson

Annons

I dag den 3 maj är det pressfrihetens dag. Det borde vara en dag värd att fira, men i stället blir dagen en dyster påminnelse om hur utvecklingen på många ställen i världen går åt fel håll.

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex* indikerar gröna områden på världskartan att det råder en bra situation för journalister. Det krävs nästan ett förstoringsglas för att hitta dessa områden – de är i kraftig minoritet.

Många av våra kollegor runt om i världen fortsätter sitt journalistiska arbete trots att de hotas och fängslas. Enligt RUG:s statistik sitter just nu 570 journalister och andra som jobbar inom media fängslade runt om i världen.

Annons

Annons

Dödssiffran under 2023 uppgår hittills till sju stycken.

En sådan här dag går tankarna förstås också till alla de journalister som med risk för sitt eget liv har bevakat och fortsätter bevaka kriget i Ukraina – och de som inifrån Ryssland försöker göra Putinregimens intentioner kända för omvärlden.

Ryssland är ett av de illröda länderna på RUG:s pressfrihetskarta, bland övriga med samma färg hittar vi också Kina, Eritrea, Vietnam och Venezuela. Även här fortsätter det journalistiska arbetet – med risk för att tvingas betala det ultimata priset.

Sverige är ett grönt område på RUG:s karta. Och på många sätt är situationen bra här. Vi förföljs inte på grund av vårt jobb som journalister. Men vi är för den sakens skull inte förskonade från hot och hat – eller från makthavare som på olika sätt vill påverka oss i vår rapportering.

Pressfriheten är ovärderlig om vi ska leva i ett demokratiskt samhälle. Pressen ser till att en mängd röster, inte enbart de mäktigaste, får höras och att ämnen som är svåra lyfts fram.

Men pressfrihet är så mycket mer än granskningar och ansvarsutkrävande intervjuer med politiker.

Pressfrihet är också friheten att skriva om de lokala fotbollslagen, vad som händer på stan och lokala kulturfester.

Samtidigt är pressen inte på något sätt ofelbar. Vi gör misstag men rättar när vi gör fel. Vi följer våra etiska regler och tar ansvar om vi av någon anledning frångått dessa vid en publicering.

Annons

Vår orubbliga övertygelse är emellertid oavsett vad att fortsätta kämpa för dig som läser det här och på andra sätt tar del av vår journalistik.

Du som läser dessa rader är på ett eller annat sätt med och bidrar till att vi kan fortsätta bedriva vårt viktiga arbete – ett stort tack för det!

I dag står vi upp för det fria ordet och för dig – precis som vi gör varje dag.

*Uppgifterna hänvisar till 2022 års pressfrihetsindex av Reportrar utan gränser.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan