Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Hur mycket kakor och godis tål du? Emily från Skaraborg ska ge svaret

Hur mycket socker och stärkelse kan en människa äta innan det blir skadligt för hälsan? Är det läsk, mat, kakor eller godis som främst kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar? Det är vad Skaraborgsbördiga docenten Emily Sonestedt ska undersöka och nu har fått ett bidrag till.

– Senast i juni kom det nya rekommendationer kring sockerintag och då sänktes nivåerna. Men ju mer vi forskar, desto klokare blir vi, konstaterar hon.

Enligt Hjärt-Lungfonden är hjärt- och lungsjukdomar den vanligaste dödsorsaken, såväl i landet som globalt. Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet, har som mål är att kunna förebygga att fler insjuknar efter att ha konsumerat stora mängder socker eller stärkelse.

Bild: Pressbild/Tove Gilvad

Annons

Emily Sonestedt, som växte upp i Falköping, fick en smärre chock för cirka tio år sedan. Det var då hon insåg att det inte fanns så mycket forskning som hon hade trott kring sambandet mellan att få i sig socker eller stärkelse och att diagnostiseras med en hjärt- och kärlsjukdom.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan