Annons

Annons

Annons

Insändare
(S): Det ekonomiska läget är akut

Barnfamiljer, pensionärer och ensamhushåll pressas nu på ett sätt som vi inte sett på decennier. Krispaket lanseras i land efter land, men inte i Sverige.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ida Ekeroth Clausson (S), riksdagsledamot från Skaraborg.

Bild: Tomas Oneborg/TT, Riksdagen

Annons

I veckan kom en ny Sifo-undersökning som visar att tre av tio ensamstående föräldrar, med en inkomst under 35 000 kronor, har haft svårt att köpa näringsrik mat till familjen under det senaste halvåret. Lika många har haft svårt att betala fritidsaktiviteter och köpa kläder efter årstid till sina barn. Vi socialdemokrater har i flera månader efterlyst handlingskraft från SD och högerregeringen.

Annons

Annons

Vi har krävt krissamtal om hushållens ekonomi och presenterat förslag som höjt barnbidrag, en förlängning av det höjda bostadstillägget för barnfamiljer och en elräkningsakut. Men från högern är det tyst. De valde i stället att sänka skatten för höginkomsttagare Svensk ekonomi står inför en lågkonjunktur där människor riskerar att bli arbetslösa samtidigt som ökad inflation och höjda räntor drabbar hushåll som redan innan har svårt att få sin ekonomi att gå ihop.

Flera skolor rapporterade redan innan jul om att mer mat går åt, framförallt på måndagar och fredagar. Samtidigt visar statistik från Kronofogden att privatpersoners skulder har ökat till en ny rekordnivå och att antalet personer med skulder hos Kronofogden har ökat i drygt hälften av landets kommuner.

I februari frågade jag finansministern på vilket sätt regeringen avser att arbeta för att Kronofogden bättre kan förebygga den höga överskuldsättningen i Sverige. Till svar fick jag en upprepning av genomförda åtgärder under den socialdemokratiska regeringen, som ränte- och kostnadstak för så kallade högkostnadskrediter och hårdare krav vid marknadsföring av krediter. Det är bra men det behövs göras något mer med den allt svårare ekonomiska situation som Sverige befinner sig i.

Den som redan har det tufft ekonomiskt med små marginaler blir lättare skuldsatt. Till det kan läggas att de som är skuldsatta i regel först betalar räntor och avgifter. Bara om pengarna räcker betalas själva skulden av. Nu ser vi högre räntor och individer riskerar att låsas fast i ett långvarigt skuldberoende som kommer bli svårt att ta sig ur.

Annons

Jag undrar på vilket sätt avser nuvarande regering verka för att Kronofogden bättre kan förebygga den höga skuldsättningen i Sverige och hur ska den ökade skuldsättningen i samhället minska?

Ida Ekeroth Clausson (S), riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan