Annons

Annons

Annons

Skövde AIK

Ekonomisk kris hos Skövde AIK:s konkurrent – gjorde mångmiljonförlust

För Skövde AIK:s del var 2022 ett ekonomiskt succéår. Efter en rekordhög omsättning kunde laget uppvisa ett positivt eget kapital för första gången på tolv år.

Alla lag i Superettan hade det dock inte lika bra ekonomiskt 2022.

Text

Skövde AIK:s konkurrenter i Superettan har det tufft ekonomiskt efter ett rejält tufft 2022.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån, Bildbyrån

Annons

I början av året är det i regel dags för årsmöten och till dessa plockar klubbarna fram hur ekonomin har sett ut de senaste året. Och det går lugnt att konstatera att ekonomin är allt annat än bra i Superettan.

Skövde AIK gick förvisso plus men bland andra Östersund gick back med över 20 miljoner, Landskrona, Brage och Örebro med nästan två och Västerås SK närmare fem miljoner.

Annons

Tyngst verkar det ändå vara hos Jönköpings Södra just nu.

Annons

”Det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om föreningens förmåga att fortsätta verksamheten,” skriver revisorerna bland annat kring klubbens ekonomi i sin revisionsberättelse.

LÄS OCKSÅ: Ekonomiskt rekordår för Skövde AIK: ”Fantastiskt arbete”

Klubben gjorde en förlust med sex miljoner kronor förra säsongen och till skillnad från klubbarna ovan betyder det att klubben nu ligger rejält back vad gäller eget kapital.

Förra årets negativa resultat innebär att Jönköpings Södra nu har ett eget negativt kapital på 5,5 miljoner kronor, något man inte får ha för att klara Elitlicensen. Därför kommer styrelsen att, senast den 31 mars, skicka in en handlingsplan till Svenska Fotbollförbundet.

Om denna handlingsplan godkänns kommer nästa kontrollpunkt vara den 31 december 2023. Om det egna kapitalet inte är återställt vid denna tidpunkt kommer krav finnas att det egna kapitalet är återställt vid en kontrollpunkt som infaller den 31 augusti 2024.

Skulle Licensnämnden inte godkänna handlingsplanen, måste J-Södra senast den 1 oktober 2023 lämna ett periodiserat bokslut, som inte visar negativt eget kapital, per den 31 augusti samma år.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan