Annons

Annons

Annons

Hornborgasjön

Tidigare fågelskydd på grund av klimatet

Ett varmare klimat gör att många vårfåglar kommer tidigare till Hornborgasjön. Därför ändrar Länsstyrelsen nu fågelskyddet runt sjön så att områden i den södra delen av naturreservatet skyddas redan från den 1 mars.

Klimatförändringar har gjort att flyttande fåglar kommer tidigare till Hornborgasjön. Därför flyttas ny tiden för skydd fram.

Bild: Börje Andersson

Annons

- Vi ser att många flyttande fåglar kommer hit tidigare än de gjorde för tjugo år sedan, sannolikt på grund av det varmare klimatet. Även platsen där tranorna väljer att rasta har flyttats under åren, säger Sofie Stålhand, reservatschef Hornborgasjön i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen anpassar nu därför fågelskyddet vid Hornborgasjön så att det omfattar rätt plats vid rätt tid. Den största förändringen är att:

Annons

Annons

√ Det gamla ”tranområdet” runt Bjurums gamla såg helt tas bort. Det behövs inte längre eftersom tranorna inte längre vistas där om våren, utan främst rastar på markerna i naturreservatet runt Trandansen.

√ Fågelskyddet i den södra delen av Hornborgasjön börjar gälla redan den 1 mars, i stället för den 20 mars. Det är framför allt på strandängarna i de här delarna av sjön som det samlas fåglar tidigt.

Inom fågelskyddsområdet måste man hålla sig på leder och får inte vandra fritt i markerna. Detta för att hindra att fåglarna störs under sin känsliga häckningstid.

- Visst är det härligt att få se fåglar på nära håll men det går det att göra på många ställen vid Hornborgasjön utan att störa fåglarna. Följ våra vandringsleder och de skyltar som finns i reservatet, säger Sofie Stålhand.

Fågelskyddet gäller årligen till 15 juli. Men det är alltid förbjudet att störa fåglar vid Hornborgasjön, året runt.

Det har hänt att människor avsiktligt skrämmer upp fåglar i reservatet. Det har bland annat varit incidenter med fotografer som gått nära flockar av fåglar för att få bättre bilder som flyger i väg.

- Även om tider och gränser nu flyttas, så är det alltid förbjudet att störa fåglarna i reservatet. Tänk på att vi hälsar på hos dem och inte tvärtom när vi är ute i naturen, säger Sofie Stålhand.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan