Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Alkohol till jul – allt mindre populärt

En liten snaps. En julöl. Kanske två till också med? Och champagne till tolvslaget!

Men är det verkligen så självklart för svenskarna idag, 2022? Nej, inte riktigt, visar IQ:s undersökning. Generellt går nämligen alkoholkonsumtionen ner i Sverige.

– Även på en traditionsbunden högtid som julen verkar alkoholen spela en underordnad roll, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Är alkohol verkligen så självklart på jul fortfarande? Nej, visar en undersökning från IQ. Genrebilder.

Annons

Försäljningen av alkohol ökar kring jul och nyår – men att dricka alkohol på julen är inte viktigt för de flesta.

Det skriver Systembolagets dotterbolag IQ efter sin senaste julundersökning.

Två av tre svenskar tycker att det är oviktigt att det serveras alkohol i samband med julfirandet – och minst viktig är den för kvinnor.

Annons

Närmare 15 procent av svenskarna tycker till och med att julfirandet skulle bli bättre om det dracks mindre. Men bilden är splittrad, menar IQ – var tredje man tycker att det är viktigt att det serveras alkohol på julen.

Annons

– Alkohol är en symbol för glädje, fest och en del av mångas traditioner. Men den kan även förknippas med baksidor som ångest och ensamhet, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

IQ ser också en generell trend av minskad alkoholkonsumtion i Sverige – så även på traditionsbundna högtider, då alkoholen tidigare haft en något central roll för många.

– Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet. Man ska inte bara ta gamla vanor för givna. Det är allas vårt ansvar att utmana dem, säger Mojtaba Ghodsi , vd på IQ.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan