Annons

Annons

Annons

Debatt
”Möjligheten att kunna ge en kvalitativ assistans minskar radikalt”

Syftet med dagen är att öka förståelsen för frågor om funktionshinder, LSS och personlig Assistans samt vikten av inkludering samt uppmärksamma rättigheter hos personer med funktionsnedsättning, skriver Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I år har flera organisationer inom funktionshinderrörelsen, däribland Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU), gått samman i gemensam kampanj för rimliga villkor inom den personliga assistansen, då schablonbeloppet år efter år har urholkats och halkat efter.

Om uppräkningen hade motsvarat löneutvecklingen (enligt SCB) skulle timersättningen för 2022 ha legat på 350 kronor mot dagens 319,70. I stället så fastställer regeringen en schablonökning för 2023, på endast 1,5 procent.

Annons

Annons

Möjligheten att kunna ge en kvalitativ assistans minskar radikalt.

Redan idag kämpar många av våra medlemmar och andra som har personlig assistans, för att hitta assistenter. Det arbetet kommer inte att bli lättare då marginalerna minskar varje år, för assistansbolag och/eller kommuner. 

De omkring 100 000 personer som arbetar inom personlig assistans i Sverige förtjänar goda villkor i likhet med övriga arbetsmarknaden, där lönen räknas upp i takt med pris och löneökningar, för att kunna erbjuda assistenter utbildning och kunna erbjuda bra assistans med hög kvalité.

Den som behöver personlig assistans förtjänar bra assistenter. Och den som arbetar med personlig assistans förtjänar rätt lön för sitt viktiga arbete! 

Daniel Sirén, Ordförande RBU Skaraborg 

Mona Andersson, Vice ordförande RBU Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan