Annons

Annons

Annons

Skövde

Insändare
Förslag för ökad polisrekrytering

Idag så lägger vi stora resurser för att rekrytera blivande poliser, och efterfrågan ökar stadigt. Detta förslag yrkar på att ändra på kravprofilen för framtida rekryteringar i form av kravet om färgseende som idag är förlegat och onödigt strikt i Sverige, skriver insändarskribenten Joel Eriksson.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Rebekka Ojensa

Annons

Om vi tittar på vårt grannland Norge, som har kravet att total färgblindhet utesluter chansen att söka men har öppet för individer med vissa färgdefekter. Alltså akromatopsi som innebär total färgblindhet ger en inte möjlighet till att söka. Men till exempel röd-grön nedsatthet i färgseendet utgör inga hinder att tjänstgöra som polis i Norge. Det borde vara samma i Sverige om vi vill få fler duktiga poliser och med samma takt utbilda tillräckligt många som behovet utger sig vara.

Annons

Annons

Jag vill med detta förslag få informationen att komma ut i ljuset och i kännedom för allmänheten. Att se igenom dessa regler och riktlinjer som finns inom Plikt och prövningsverket för att kunna kvalificera fler individer som kandidater till polis tjänstgöring. Detta är ett simpelt sätt att utöka chansen att få fler duktiga individer som vill utbilda sig.

Jag själv har genomgått prövningar på Plikt och prövningsverket för att kunna läsa till polis, utan hinder för färgseende, men misslyckades på detta provet ändå. Jag har även kontaktat ögonläkare i efterhand och fått bekräftat mitt färgseende till att vara normalt och inga problem för polis tjänstgöring. Men fick ändå avslag på min överklagan gentemot pliktverket. Detta gav mig en insyn i hur rekryteringen har stora brister inom denna fråga.

Att släppa på kraven en aning angående färgseendet kommer att medföra sig stora positiva förändringar inom tillskottet av kvalificerade sökande till polisväsendet.

Joel Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan