Annons

Annons

Annons

Sportskytte

Han blev Årets hedersskaraborgare: ”Är en riktig urskaraborgare”

Philip Jönsson har en guldmedalj från Paralympics och han har tävlat på VM i såväl Australien som Sydkorea. Den 28-åriga sportskytten från Skaraborg är 2022 års hedersskaraborgare.

Text: 

Philip Jönsson från Mariestad blev Årets hedersskaraborgare. Under torsdagen tog han emot sitt pris på Högskolan i Skövde. Foto: Simon Hastegård/bildbyrån.

Annons

Priset delades ut under torsdagen när Skaraborgs Akademi hade en helkväll på Högskolan i Skövde.

– För mig känns det oerhört hedrande och stort att jag får den här utmärkelsen. Jag är en riktig urskaraborgare och för mig är Skaraborg där jag har ett hem och min trygghet, säger Philip Jönsson i ett pressmeddelande.

Han tror att juryn valde honom bland annat på grund av hans inställning till livet.

– Dels för att jag tog guldmedalj, dels för min inställning till livet. Jag försöker att alltid att vara positiv till det mesta och se lösningar istället för problem. Jag som person är bevis för att saker och ting går. Jag hoppas också att jag kan vara en förebild för andra funktionshindrade.

Philip Jönsson har vuxit upp i en familj där alla tycker om idrott och som sex-sjuåring började Philip att spela innebandy och sen även fotboll, skriver högskolan i pressmeddelandet.

Annons

Annons

– När jag var fyra och ett halvt år fick jag diagnosen Duchennes muskeldystrofi, en progressiv muskelsjukdom. Ju äldre jag blev, desto svårare blev det för mig att spela fotboll, berättar Philip Jönsson.

Philip Jönsson under Paralympics i Rio de Janeiro 2016. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Han ville hitta någon annan sport som han kunde utöva trots sin funktionsnedsättning. En prova på-dag hos Mariestads skyttegille fick honom att fastna för skytte. Under sex år tränade han aktivt och tävlade i skytte runt om i Skaraborg.

– Jag ville vidare, men att stå upp och skjuta var fysiskt omöjligt för mig som satt i rullstol – jag var nära att lägga av. Då började en äldre rullstolsburen dam, Kristina Norlander, i klubben och hon tyckte att jag var duktig. Hon hade kontakt med en talang- och breddansvarig inom parasporten och såg till att jag fick åka på ett prova på-läger. Det var riktigt kul, och på den vägen är det.

Philip är nyss hemkommen från VM i Förenade Arabemiraten där det blev en fjärdeplats i finalen för 10 meter liggande skytte.

Till vardags jobbar Philip halvtid på ett företag som tillverkar luftgevär, så både arbetstid och fritid handlar om skytte.

Annons

– När det gäller träning så har jag alltid tränat hemma. Det går bra eftersom vi har ett stort hus och jag kan skjuta inomhus, fast en gång var jag nära att träffa mamma i armen.

Framöver är siktet inställt på nästa Paralympics för Philip Jönsson.

– Det är en del världscupstävlingar och så är målet att kunna delta i Paralympics i Paris 2024, men då gäller det att placera sig bra i vissa tävlingar framöver.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan