Annons

Annons

Annons

Skara

Fotografen utses till hedersdoktor: ”Något bra måste jag ju ha gjort”

Fotografen Elisabeth Ohlsson utses under fredagen till hedersdoktor vid Högskolan Väst för sina normkritiska fotografier.

– Högskolan har nästan tänkt ett steg längre än vad jag själv gjort med mina bilder, säger Elisabeth.

Text: 

Elisabeth Ohlson utses till hederdoktor vid Högskolan Väst.

Bild: Privat, Fredrik Björkman

Annons

Under fredagen sker promoveringen, den akademiska ceremoni, där fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson från Skara, kommer att utses till hedersdoktor vid Högskolan Väst.

– Det är en otrolig hedersära. Jag känner mig väldigt tacksam att som bildkonstnär uppskattas på det här akademiska sättet, säger hon.

LÄS MER: TV: Se när Petter fick Olins att gunga - och Elisabeth ”provocerade” eleverna

Annons

Elisabeth blir hedersdoktor i Hälsovetenskap med motiveringen att hennes bilder kan påverka människor till det bättre.

– Jag tycker att det är väldigt fint för högskolan har nästan tänkt ett steg längre än vad jag själv gjort med mina bilder.

Annons

En bild från Elisabeth Ohlsons utställning ID: Trans på Länsmuseet i

Bild: Fredrik Björkman

Att porträttera människor som lever i utanförskap är något som Elisabeth gjort väldigt länge.

Varför har just det varit framstående i ditt arbete?

– Jag tror att det är för att jag själv lever i utanförskap. Jag ser och synliggör människor som inte har samma rättigheter som andra i samhället. Det går som en röd tråd genom mitt arbete.

Vad tror du att det här kommer att betyda för ditt framtida arbete?

– Det här är en titel jag kommer att bära med stolthet. De som inte känner mig och som kanske tycker att jag varit besvärlig eller kontroversiell i mina bilder kanske ser annorlunda på mig efter det här. Något bra måste jag ju ha gjort.

Fakta

Ett axplock av Elisabeth Ohlssons arbete

Under våren har Högskolan Väst en nationell kampanj om normmedvetenhet i vården, där Elisabeth medverkar med normkritiska fotografier och visar på hur medvetenhet om normer kan bidra till en mer jämlik vård i samhället.


Genom åren har hon samarbetat med högskolan vid flertalet tillfällen, där det första sträcker sig tillbaka till sent 1990-tal. Hon genomförde då en fotoutställning som blev omdiskuterad nationellt, Ecce Homo, där tolv fotografier av bibliska motiv skildrades genom homosexuella och transsexuella modeller och miljöer.


Under 2015 hade Elisabeth en permanent utställning på högskolan med normkritiska fotografier. Idag finns fotona kvar i form av en takmålning, väggbilder och som ett rullande bildspel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan