Annons

Annons

Annons

På stan i Skövde

Modeikon hyllas i Skövde – visar okända plagg för första gången

Modeikonen Gunilla Pontén ska hyllas på stadsmuseet i Skövde – och besökarna kommer att bjudas på en unik inblick i den tidigare Skövdebons liv.

– I mötet med den konservativa småstaden föddes en rebell, skriver stadsmuseet i ett pressmeddelande.

Text: 

Gunilla Pontén, som bland annat har bott i Skövde, hyllas på en ny utställning i Skövde. Arkivbilder.

Bild: TT

Annons

Uppmärksammad och älskad för sin livsbejakande och lekfulla stil.

Så beskrivs modeikonen Gunilla Pontén, som under några år också bodde i Skövde, i ett pressmeddelande från Skövde stadsmuseum.

Efter den tidigare utställningen om Gunilla Ponténs gärning och liv var intresset så pass stort att man nu väljer att gå vidare med ytterligare en utställning – som kommer att ge en unik inblick i modeikonens skapande.

Annons

Annons

Bland annat kommer man att visa originalteckningar och kläder som inte ställts ut tidigare, liksom kreationer som Pontén själv burit.

Gunilla Pontén var både modeskapare och fotomodell (th). Arkiv/genrebilder.

Bild: TT

– I arbetet med den här mer omfattande utställningen har vi varit i kontakt med ledande modevetare och anhöriga till Pontén och de som arbetade med henne när hon fick sitt genombrott, som fotomodell och designer, under 1950-talet.

Gunilla Pontén har mottagit flera priser och utmärkelser för sitt modeskapande. Redan 1983 tilldelades hon Damernas Världs designpris Guldknappen. Hon belönades 2003 med H.M. Konungens medalj i 8:e storleken med högblått band och 2008 med KTH:s stora pris.

Utställningen har premiär den 12 november och kommer att pågå till den 30 december.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan