Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Skövde

De kan bilda ny politisk ledning i Skövde – nytt samarbete presenterat

Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Så kan Skövdes nya politiska ledning se ut. De tre partierna har nu inlett samtal över blockgränserna och är överens om att samarbeta, rapporterar SLA.

Text

Socialdemokraterna med Johan Ask, Moderaterna med Theres Sahlström och Kristdemokraterna med Marianne Gustafson är överens om ett samarbete och kan därmed komma att styra Skövde de närmaste fyra åren.

Bild: Lisa Bring, Annelie Hüllert Storm, Adam Jönsson

Annons

Efter valet den 11 september meddelade de så kallade allianspartierna – Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna – att de själva ville fortsätta styra Skövde de kommande fyra åren.

– Det här är vårt gemensamma beslut som vi landat i efter genomförda sonderingar, sade Theres Sahlström (M) på en presskonferens den 30 september.

Sammanlagt fick de fyra allianspartierna 22 mandat, vilket inte räcker till en egen majoritet.

Annons

Annons

Men nu ser det i stället ut att bli ett annat styre i kommunen de kommande fyra åren.

Under onsdagen presenterade Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans med Socialdemokraterna ett samarbete över blockgränserna där samtal ska ha inletts, rapporterar SLA.

”För drygt två veckor sedan (mån 10 oktober) bjöd också Alliansen in till samtal om budgeten som ska fastställas i november. I det arbetet har det blivit tydligt att det saknas förutsättningar för att förhandla blocköverskridande och landa in ett förslag som majoriteten i fullmäktige står bakom. Skövde måste ledas och budgeten utgör det främsta instrumentet för ledningen. Det är nu uppenbart att det kommer krävas en majoritetsledning varför vi också inledde samtal med varandra”, skriver parterna i ett pressmeddelande senare under onsdagskvällen.

De tre partierna har sammanlagt 32 av 61 mandat i fullmäktige, vilket ger trion en majoritet.

Beskedet innebär att Skövde därmed kan komma att få en ny politisk ledning.

Moderaten Theres Sahlström föreslås bli kommunstyrelsens ordförande, rapporterar SLA.

Partiernas förslag ska läggas fram till fullmäktige i november.

Annons

"Utifrån Skövdes stora utmaningar och stora möjligheter de närmsta åren anser vi gemensamt att det behöver finnas ett fortsatt tydligt fokus på frågorna som vi i stort och under lång tid varit blocköverskridande överens om. Välfärdens kärna Vård, Skola och Omsorg står inför stora utmaningar avseende både personella och ekonomiska resurser. Våra bästa möjligheter att möta upp dessa vilar på en fortsatt stark tillväxt och många arbetstillfällen i Skövde och Skaraborg", skriver partierna i sitt pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan