Annons

Annons

Annons

Skövde

Så skiljer du på fake news och riktig fakta – forskaren Emma Frans reder ut

Under kulturveckan 19 till 26 oktober kommer forskaren Emma Frans till Skövde.

Målet med besöket?

Att lära människor att vara mer källkritiska – och självkritiska.

Den 19 oktober kommer forskaren, författaren och epidemiologen Emma Frans till Högskolan i Skövde. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Annons

Du kanske känner igen henne från alla morgnar i SVT-studion under pandemin? Emma Frans blev känd för allmänheten när hon under otaliga tillfällen diskuterade hur Sverige, och andra länder, hanterade coronapandemin. Nu kommer hon till Skövde för att prata om bland annat hur man avgör vad som är vinklade nyheter eller rena lögner.

Den 19 oktober kommer hon till Högskolan i Skövdes satsning på populärvetenskapligt café för allmänheten.

Annons

Annons

– I tider av alternativa fakta och fake news kan det vara svårt för en vanlig person att orientera sig i mediebruset. Jag vill lära ut hur källkritik hänger samman med självkritik. Jag ger råd och kunskap om hur ska man förhålla sig till information och vetenskap och förstå skillnaden mellan fakta och påstådda fakta. Jag kommer att ge konkreta verktyg för kritiskt tänkande och lär ut hur kan bilda sina egna uppfattningar baserat på sanningar, säger Emma Frans, i ett pressmeddelande.

Emma Frans kommer prata mer om hur man lär sig att tänka på ett mer vetenskapligt sätt, och genom det bli mer motståndskraftig mot felaktiga påståenden. Hon kommer också att tala om vikten av att inte falla för osanningar på nätet, hur källkritik hänger samman med självkritik och hur man kan skilja fakta från lögn.

Fakta

Om Emma Frans

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford. Dessutom författare och vetenskapsskribent. Hon har sommarpratat i P1, fått Stora journalistpriset, utsetts till Årets folkbildare och är återkommande gäst i Morgonstudion i SVT.

Fakta

Om populärvetenskapliga caféerna på högskolan

De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet, och vid det här programtillfället också forskningsstiftelsen Skaraborgsinstitutet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan