Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västra Götaland 2022

Insändare
Feministiskt initiativ vill satsa på vården i regionvalet: ”Där kommer vi aldrig att backa!”

Vårdcentral på alla orter, värdigt bemötande och sex timmars arbetsdag. Det är några av punkterna som Feministiskt initiativ Västra Götaland vill förbättra inom vården, skriver partiet i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vården är en av de frågor som gör att regionvalet är ett så viktigt val, skriver styrelsen för Feministiskt initiativ Västra Götaland i en insändare.

Bild: Arkivbild

Annons

Eftersom Feministiskt initiativ i allra högsta grad ställer upp i val även i höst vill vi gärna berätta om en av våra viktigaste frågor, vården. Att hur vården fungerar påverkar ALLA oavsett ålder och hälsotillstånd på ett eller annat sätt har blivit väldigt tydligt inte minst under pandemin. Det är ju regionfullmäktige som har hand om vården och det är en av de frågor som gör att regionvalet är ett så viktigt val.

Här kommer en liten sammanfattning av det Feministiskt initiativ Västra Götaland vill förbättra:

• Vi ser att centraliseringen av vården inte har fallit väl ut och vill satsa på att behålla en tillgänglig vård så att alla har nära till vård. Du ska kunna få vård när du behöver det och där du behöver det. Ingen ska behöva åka långt för ett läkarbesök eller en förlossning. Det är viktigt att behålla en fungerande sjukvård runt om i länet, ha vårdcentral på alla orter och sjukhus i alla städer.

Annons

Annons

• Du ska också ha rätt till en lika god vård oavsett könstillhörighet och medborgarskap. Tyvärr är det inte så i dagsläget. Vi måste ta hand om varandra! I Västra Götalands län är köerna för att få till exempel transvård otroligt långa och detta gör transpersoners liv till en lång plågsam väntan. Vi vill att vårdgarantin ska gälla alla, och alla ska få ett värdigt bemötande i vården. Ingen ska exkluderas.

•  Vi vill ha sex timmars arbetsdag för all vårdpersonal. Ja egentligen vill vi ha sex timmars arbetsdag för alla - men ska vi börja någonstans är det förstås i vården, en stor arbetsplats med viktiga och tunga jobb.

• För att vi ska kunna ha en riktigt välfungerande vård och en dräglig arbetssituation för alla som arbetar i vården behöver vi också ha tillräcklig bemanning på våra sjukhus och vårdinrättningar. Ingen ska få sämre vård för att personalen är stressad och inte har tid. Flera av Sveriges viktigaste yrken finns i vården. Vi ska vara rädda om vår vårdpersonal och satsa på full bemanning för allas vår skull. Det kommer att gynna hela Västra Götalands mående!

• Vi vill också satsa på en utbyggd barn- och ungdomspsykiatri. Västra Götalands län har galet långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin vilket leder till att många unga behöver lida alldeles för länge i väntan på hjälp. Detta leder i sin tur troligen till att många unga har självmordstankar, kanske självmedicinerar med droger, tar ut sin ilska och frustration på andra- och det ger ringar på vattnet i hela samhället.

Alla ska ha rätt till RÄTT vård. Där kommer vi aldrig att backa!

Styrelsen för Feministiskt Initativ Västra Götaland
Anna Rosén
Kristin Sott
Lina Evergårdh 
Catarina Sunnergren
Kari Grønn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan