Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västra Götaland 2022

Insändare
Ronnie Brolin (M): ”Det behövs fler lägereldar”

I årtusenden har lägerelden varit samlingspunkten. Där har människor träffats och delat berättelser i generationer. Där har den kollektiva kunskapen växt fram som idag sker i skolan, föreningslokalen och på arbetsplatsen, men också på den lokala biografen, biblioteket och den lilla kulturfestivalen. Alla dessa lägereldar där människor samlas för att umgås, uppleva och utvecklas, skriver regionkandidat Ronnie Brolin (M) i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En gnista, ett intresse som tänds vid den lokala lägerelden som blir en ledstjärna genom barndom och studier, skriver regionkandidat Ronnie Brolin (M) i en insändare.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Det behövs fler lägereldar för att stärka civilsamhället, framförallt för barn och unga. Här kan Västra Götalandsregionen ta ett större ansvar. Regionen har också kraft att underhålla de stora lägerbålen, som utöver kulturupplevelser till oss västragötalänningar ska ge internationell lyskraft och locka besökare, investeringar och företagsetableringar till regionen. Här har vi Sveriges nationalorkester Göteborgs Symfoniker, GöteborgsOperan och Film i Väst som ger oss upplevelser i världsklass. Men för att dessa ska fortsätta lysa starkt behöver vi säkra återväxten av unga kulturutövare, och det börjar med det lilla. En gnista, ett intresse som tänds vid den lokala lägerelden som blir en ledstjärna genom barndom och studier.

Annons

Annons

Vi behöver prata mer om kulturen som samhällsbyggare. Det ryms mycket mer inom kulturbegreppet än vad vi traditionellt tänker på när vi hör ordet kultur. Ser vi till kultur och hälsa behövs berättelserna och glöden vid sidan om den professionella vården. Värmen från elden bidrar till ökad livskvalitet och stöd i svåra tider, en positiv kraft för snabbare rekreation, en vägledning genom smärta, förluster och segrar. Kulturen är också en del av lösningen på en av regionens största utmaningar, fullföljda studier. Det behöver skapas motivation och engagemang innan vi kan prata om själva lärandet. Många kriminella vittnar om att de blev fast i gängen för att de saknade annan tillhörighet, här kan vi arbeta förebyggande genom identitetsskapande kulturaktiviteter och entreprenörsprogram. Även näringslivet efterfrågar kompetens som kommer från kulturen.

Spelutvecklandet, techföretagandet och även från traditionella branscher efterfrågas allt mer visualisering, animation och gamification. Det här är viktigt för Skaraborg. Tar vi inte kulturfrågorna på allvar dränerar vi landsbygden på kreativitet. Det är vid eldarna det börjar. Gnistor som tänds, engagemang som föds. Vi måste stärka bredden för att spetsen ska finnas kvar. Så till alla eldsjälar som brinner för hur din plats kan utvecklas och delas med fler, vet ni vart jag står. Det behövs fler lägereldar. I hela regionen. Jag kommer arbeta för att hjälpa er tända dem. 

Ronnie Brolin (M) Ledamot Västra Götalandsregionens Kulturnämnd  Regionkandidat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan