Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Skövde

Debatt
”Vi måste ställa om nu – oavsett om vi vill eller inte.”

Samhället står inför många stora utmaningar – och (MP) är det enda partiet som står upp för framtida generationer.

Det skriver Peter Sögaard, Miljöpartiet de gröna Skövde, i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Peter Sögaard, Miljöpartiet de gröna Skövde, om miljöpolitik. Foto: Anna Kuylenstierna, Laura Rauch/TT

Annons

Vi i Miljöpartiets bygger vår politik på följande grunder; Solidaritet med djur, natur och ekosystemet, solidaritet med kommande generationer samt solidaritet med världens alla människor. Det stundande valet står mellan olika ideologier. Antingen är man som människa lösningsinriktad och medkännande eller så är man inte det.

Miljöpartiets politik bygger på vår ideologi samt att vi ställer oss på den av vetenskapen framtagna kunskapen. Vi är inte populistiska eller jagar väljare med orealistiska förslag som strider mot arbetet med en långsiktig hållbar utveckling. Det är här Miljöpartiet skiljer ut sig från övriga partier.

Annons

Samhället står inför många stora utmaningar och för att lämna efter oss en hållbarare värld till kommande generationer måste vi minska vårt ekologiska fotavtryck. Miljöpartiet har lagt fram många förslag som går i den riktningen. Alla våra förslag har ett gemensamt och det är det skall vara möjligt för oss men även för kommande generationer att leva med god grön välfärd och ha egna möjligheter att välja.

Annons

Vi måste ställa om nu oavsett om vi vill eller inte. I alla andra sammanhang förstår de flesta människor att det inte fungerar att leva på andras tillgångar. Men tyvärr är det precis det som framför allt den högerpopulistiska sidan framhäver att vi skall göra. Vi behöver antingen många fler planeter eller minska vårt avtryck.

Vi i Sverige använder resurser från mer än fyra planeter idag. Vilket borde vara en självklarhet för alla att det inte håller i längden. Den bistra sanningen är att saknar utrymme att fortsätta leva som vi gjort. Länder som Indien som bara använder drygt en planet för sin del skall spara mer än vi enligt SD – så egoistiskt tänkt.

Begreppet ekologiskt fotavtryck uppskattar hur stor biologiskt produktiv yta som krävs för att ta fram allt vi konsumerar och absorbera avfallet som bildas. Här ingår alla ytor någonstans på jorden som krävs för att möta vår efterfrågan på till exempel mat, byggnadsmaterial och förnybar energi och för att ge plats åt våra byggnader och vägar.

I hållbarhetsfrågor är det bara Miljöpartiet som levererar. Av alla partiernas politik är det bara Miljöpartiet som leverera enligt både WWF och naturskyddsföreningen. Vi är det enda partiet som står upp för våra framtida generationer i alla länder samt alla ekosystemen.

Peter Sögaard

Miljöpartiet de gröna Skövde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan