Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Dan Hovskär: Redo att korta vårdköerna, inför nationell vårdförmedling

Vi behöver tillföra resurser till vården, men det räcker inte. Uppdelningen i 21 sjukvårdsregioner försvårar när vi ska hantera den uppskjutna vården och minska de långa vårdköerna och få en jämlik vård i Sverige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dan Hovskär, KD

Annons

Ett viktigt skäl är att Sveriges vårdsystem är föråldrat. Danmarks vårdsystem är från 2007 och Norges är från 2002. Sveriges är från 1862. Istället för de 21 olika regionerna, så vill vi kristdemokrater införa ett statligt vårdsystem som våra grannländer redan gjort! För din bostadsadress ska inte avgöra vilken behandling du har rätt till. Så kan vi inte ha det.

Annons

Men under tiden det sker, vill vi inrätta en nationell vårdförmedling som hjälper människor att få vård i en annan region, om du har väntat för länge i din egen.

Annons

Med en nationell vårdförmedling ges de patienter som har väntat länge, mer än den lagstadgade tiden på 90 dagar för operation eller specialistvård, möjlighet att söka vård i de regioner där det finns ledig kapacitet. Då blir det möjligt att frigöra de resurser som finns i sjukvården, för tro det eller ej – det finns ledig kapacitet, det gäller att veta var den finns.

Den vård som ges inom ramen för den nationella vårdförmedlingen ska betalas av hemregionerna. Tanken är också att skapa en drivkraft för regionerna att beta av vårdskulden. Detta skulle gynna sjukvården i såväl Skaraborg som i hela landet.

Långa vårdköer är ingen naturlag. Med en nationell vårdförmedling blir det lättare att se till att människor får den hjälp de behöver i tid. Ingen ska behöva vänta olagligt länge på vård.

Sverige behöver en nystart och en ny regering, med starkt inflytande av Kristdemokraterna!

Dan Hovskär, toppkandidat till riksdagen (KD), Skaraborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan