Annons

Annons

Annons

Skövde

Skövdefabrikens satsning – sänker koldioxidutsläppen med 50 procent

Genom att satsa på tillverkning av så kallad klimatförbättrad betong sänker, enligt egen utsago, tillverkaren Thomas Betong – med fabrik i bland annat Skövde – koldioxidutsläppen med 50 procent.

Text

Thomas betong väljer nu att satsa mer på så kallad klimatförbättrad betong. Foto: Press.

Annons

Den klimatförbättrade betongen kommer till genom att fabriken inte längre använder en lika stor andel cement som bindemedel.

I ett pressmeddelande skriver företaget att betong normalt innehåller runt 15 procent cement, vilket i sin tur står för hela 95 procent av utsläppen. Nu har Thomas betong i stället börjat använda sig mer utav andra bindemedel, så som masugnsslagg från järn-och stålindustrin, vilket anses vara helt klimatneutralt.

Annons

Annons

– Vi gör hållbara betongalternativ tillgängliga för byggbranschen, säger Stefan Westin, produktionschef på Thomas betong i Skaraborg, i en kommentar.

Den klimatförbättrade betongen tillverkas redan på tre ställen i Skaraborg. Och nu ska fabriken i Falköping snart börja med samma sak efter en mångmiljoninvestering.

I Skaraborg finns fyra av företagets 35 svenska fabriker. I dagsläget tillverkar fabrikerna i Mariestad, Skövde och Arentorp den klimatförbättrade betongen.

Men nu gör företaget även en mångmiljonsatsning i Falköping där 19 miljoner kronor investerats i nya silos för att "bredda produktionen av miljöbetongen". Satsningen i Falköping ska börja redan nu i augusti.

– Det pratas mer och mer om att använda miljövänligare betong. Bara de senaste 1,5 åren har det blivit mer naturligt att prata om de här bitarna och inom byggbranschen är det en jätteviktig fråga. Vi ser till att kunna erbjuda hållbara alternativ till beställarna och konstruktörerna, med produktion på flera ställen i området säger Stefan Westin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan