Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Covidstudie: Så många får långvarigt luktbortfall

Omkring fem procent av de som smittats med coronavirus och samtidigt drabbats av smak- och luktbortfall får långvariga problem. Det visar en ny studie som också gör det tydligt att fler kvinnor drabbas av problemen än män.

Många kan behöva doftträna efter att ha tappat luktsinnet i samband med covid. Arkivbild.

Bild: TT

Annons

Ett förlorat lukt- och smaksinne har varit ett kännetecken för covid-19 sedan tidigt i sjukdomens historia, men det har inte varit lika tydligt hur ofta personer drabbas av dessa symptom eller hur länge de kan pågå.

Men nu har forskare sammanställt slutsatserna från 18 tidigare studier med totalt 3 700 patienter.

Resultatet av den nya studien, som har publicerats i BMJ, visar nu att omkring fem procent av alla som smittats med coronavirus och som fått lukt- och smakbortfall fortfarande hade problem med bortfall efter sex månader.

Annons

Annons

Fyra procent av de drabbade patienterna hade inte återfått luktsinnet ett halvår efter smitta. Två procent hade inte fått tillbaka smaksinnet efter samma tid.

Även om de flesta patienter återfår sina sinnen inom tre månader efter insjuknandet, kan en stor grupp patienter utveckla långvariga problem som kräver personlig och långsiktig behandling, anser forskarna bakom studien.

En kvinna i studien hade efter två år fortfarande inte återfått smak och lukt. Och forskningen visade också att just kvinnor oftare drabbades av långvarigt lukt- och smakbortfall än män, orsaken är än så länge oklar.

Studien avslöjar inte vilken covidvariant patienterna som deltog hade, däremot har annan forskning visat att nyare omikron-varianter mer sällan ger lukt- och smakbortfall.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan