Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Insändare
En attraktiv arbetsmarknad måste vara jämställd och inkludera alla

Kvinnor och män ska ha samma frihet och självständighet, samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter och samma makt att forma sina liv. Därför måste en attraktiv arbetsmarknad vara jämställd och inkludera alla, skriver S-kvinnor i Skövde i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En jämställd arbetsmarknad ger alla rätt till heltidsarbete. Att kunna försörja sig själv är en förutsättning för att man ska vara fri att bestämma över sin egen framtid och inte vara beroende av andra. Heltidsarbetet är även en förutsättning för att arbetsgivaren ska kunna klara sitt anställningsbehov.

Trots det är fortfarande 20 procent av Skövde kommuns anställda fortfarande deltidsarbetande och det drabbar främst kvinnor.

Annons

Annons

Deltidsarbetare har det tuffare än de som arbetar heltid på grund av att deltidsanställda arbetar när arbetsplatsen har som störst behov och när det är mest stressigt.

Vi S-kvinnor driver på för att alla som VILL ska orka och ges möjlighet att arbeta heltid.

Heltid en ska vara rättighet och deltid en valmöjlighet.

Vi vill se en jämställd arbetsmarknad. Då krävs ett tydligt och kompetent ledarskap som vilar på en feministiskt grund, bra arbetsmiljö, vettiga scheman som bygger på heltidsstruktur och att det finns tillräckligt med kollegor.

Att deltidsarbeta under hela sin yrkesverksamma tid ger en lägre pension. Om kvinnors löneutveckling fortsätter som det senaste 20 åren kommer lika löner vara ett faktum först om 63 år.

Att kunna leva på sin lön ska vara en rättighet som varje arbetande person ska ha genom hela livet. Flera yrken, kvinnodominerade yrken erbjuder fortsatt inte sina medarbetare heltidsanställningar.

Vi S-kvinnor vill se en jämställd arbetsmarknad, med lika löner, där rätten till heltid ska gälla på hela arbetsmarknaden.

S-kvinnor

Gm

Emma Wiezell

Camilla Lindberg

Carina Petersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan