Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Han blir ny kommundirektör i Skövde

Björn Söderlundh. Så heter Skövdes nya kommundirektör. Falköpingsbon kliver på sin tjänst efter sommaren.

– Det känns väldigt positivt och roligt för här finns det ett utvecklingsdriv, säger Söderlundh.

Text: 

Björn Söderlundh heter Skövdes nya kommundirektör. Han presenterades på en pressträff på onsdagen.

Bild: Adam Jönsson

Annons

Det var i slutet av februari som kommundirektör Tomas Fellbrandt meddelade att han skulle lämna sin tjänst för att i mars 2023 gå i pension.

Skövde kommun satte då i gång en rekryteringsprocess. Nu är ersättaren klar.

Björn Söderlundh tar över som kommundirektör och tillträder den 1 september.

– Det känns väldigt positivt och roligt för här finns det ett utvecklingsdriv. Skövde har ett ansvar att vara ett regioncentra och det tycker jag att Skövde tar på ett väldigt bra sätt. I den kontexten känner jag att jag vill bidra, säger Söderlundh strax efter att han skrivit på det färska anställningsavtalet.

Annons

Falköpingsbon kommer närmast från en tjänst som chef för utlåning och rådgivning på Kommuninvest Sverige AB.

Annons

Han har tidigare bland annat arbetat som biträdande stadsdirektör i Jönköpings kommun tillika vice vd i moderbolaget Jönköpings Rådhus AB samt finanschef.

Söderlundh har också varit ekonomidirektör för Kinnarps och arbetat inom Falköpings kommun.

– Björn har en bred erfarenhet och kan kommunsektorn, kan också näringslivet och kan också det finansiella perspektivet och samverkan över kommunnivå. Han har en väldigt bra ekonomisk grund också, säger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är väldigt viktigt att få någon som står stabilt och kan kommuner. Det är för lång startsträcka om man inte kan kommuner.

Söderlundh var en av två slutkandidater till tjänsten som kommundirektör. Men under processen drog den andra kandidaten tillbaka sin ansökan.

– Vi såg att Björn var så pass stark och bra kandidat så därför träffade alla intervjugrupper Björn och alla var överens om att det här är vad vi vill ha, säger Jonsson.

På frågan om vilken som är hans största styrka svarar Söderlundh:

– Jag är öppen, lyssnande och coachande och stödjande. Som ledare ska man stimulera sina medarbetare, lyfta och utvecklas tillsammans. Men när man har en dialog och lyssnar ska man också komma till beslut. Det förväntas man göra som chef. Man ska lyssna och vara öppen men man ska också sätta ner foten. Det är i grund och botten styrkor jag har, säger Söderlundh.

Nuvarande kommundirektör Tomas Fellbrandt kommer formellt sluta sin tjänst den sista augusti men kommer därefter ha kvar en anställning inom kommunen fram tills att han går i pension.

LÄS MER: Kommundirektören slutar: ”Jag är tacksam och stolt”

Annons

Annons

Till toppen av sidan