Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Här tar kommunen emot prestigepris

Skövde utsågs i februari till årets sverigefinska kommun. Nu har kommunen tagit emot sitt pris.

Skövdes delegation. Från vänster Anoo Niskanen (samordnare för finskt förvaltningsområde, Skövde kommun), Jonas Engelbrektsson (avdelningschef för äldreomsorgen, Skövde kommun), Pirkko Karjalainen (ordförande i sverigefinska referensgruppen i Skövde, medlem i styrgruppen för finskt förvaltningsområde) och Seppo Puolle (sekreterare i sverigefinska referensgruppen i Skövde, medlem i styrgruppen för finskt förvaltningsområde). Fotograf: Martin von Pfaler.

Annons

Det var i samband med Sverigefinnarnas dag den 24 februari som det förkunnades att Skövde utsetts till årets sverigefinska kommun av Sverigefinländarnas delegation.

I slutet av förra veckan fick kommunen till slut ta emot utmärkelse i Haninge, som vann priset förra året.

Skövde vann priset med motiveringen:

”Skövde har erbjudit utbildning i finska både på nybörjar- och fortsättningsnivå. Kommunen har hjälpt det privatägda Finlandiahemmet så att även deras personal har kunnat utbilda sig i det finska språket. Kommunen har också ombesörjt att det fanns vikarier under utbildningstiden för kommunanställda.

Annons

Annons

2021 sökte Äldrecentrum Ekedal i Skövde tvåspråkig personal och lyckades anställa både finsk- och svensktalande personer till två finskspråkiga avdelningar som öppnades våren 2021.

Kommunen har återkommande kartlagt språkkunskaperna bland vård-, omsorgs och skolpersonalen. Skövde har tidigare gjort en omfattande kartläggning bland alla anställda i kommunen, som visade att det fanns många finskspråkiga bland personalen som kommunen inte hade kännedom om sedan tidigare.

Skövde kommun har också satsat på språk och kultur på olika sätt och för olika åldrar i samarbete med föreningar med syfte att sikta på samma mål för att bevara och främja det finska språket och den finska kulturen.”

Annons

Annons

Till toppen av sidan