Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Johanna Björklund
Så kan din mat bidra till att motverka klimatutsläppen

Idag marknadsförs ”klimatpositiva” hamburgare, mjölk med ”netto noll” klimatavtryck och ”klimatkompenserat” kaffe. Företagen kompenserar utsläppen av växthusgaser genom att plantera träd i afrikanska länder, stötta projekt som bevarar regnskog eller bidra till att biogas ersätter kol eller ved som bränsle till spisar världen över. Bra och viktigt saker. Men kan verkligen redan utsläppt koldioxid tas bort från atmosfären?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Urbefolkningarna i Amazonas grävde redan för tusentals år sedan ner kol i marken för att göra jorden bördigare för att kunna odla längre på samma plats.

Bild: TT

Annons

Ja det är möjligt – och växterna kan hjälpa oss. Växter äter koldioxid. Träd, buskar, gräs och andra växter binder koldioxid med sin fotosyntes i blad, stammar och rötter. Ungefär häften av den koldioxid som vi släpper ut från olja, kol och naturgas tas upp av växter på land och av haven, där också alger hjälper till.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan