Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Genombrottet i Skövde: Kan förhindra barncancerform

Forskningen kring cancerformen neuroblastom – som främst drabbar spädbarn och småbarn – har fått ett genombrott. Simon Keane, doktorand i biomedicin vid Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet, har upptäckt en gen som kan hjälpa till att förhindra och minska spridningen av cancern.

Simon Keane, doktorand i biomedicin vid Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet, har upptäckt en gen som kan hjälpa till att förhindra och minska spridningen av cancerformen neuroblastom. Foto: Högskolan i Skövde

Annons

Forskningen handlar om upptäckten av den så kallade DLG2-genen, vilken kan bidra till att pressa tillbaka tumörväxten. Detta kan i sin tur leda till att förhindra eller minska spridningen av neuroblastom, skriver Högskolan i Skövde i ett pressmeddelande.

– DLG2 (eller mycket likartade versioner) finns i många andra levande varelser, däribland insekter, djur och naturligtvis människor. Den evolutionära likheten mellan genen och flera olika flercelliga organismer tyder på att den är mycket viktig, och forskningen kartlägger genen på den förlorade kromosomen, säger Simon Keane, doktorand i biomedicin vid Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet, i en kommentar.

Annons

Annons

Neuroblastom är en cancerform som främst drabbar spädbarn och småbarn.

”Lågriskvarianter av neuroblastomtumörer är vanligtvis mycket behandlingsbara och överlevnaden för dem som lider av den varianten ligger på över 90 procent. De som har den högre riskvarianten har dock en överlevnadsgrad som ligger långt under 50 procent”, skriver Högskolan i Skövde.

Avsaknaden av DLG2-genen kan förklara varför patienter svarar dåligt på dagens behandlingar.

– Om man effektivt inriktar sig på DLG2-genen i nya behandlingar, skulle den kunna utgöra en nisch för högrisk-patienter med neuroblastom som inte svarar på behandlingen, säger Simon Keane.

Annons

Annons

Till toppen av sidan