Annons

Annons

Annons

Skövde

Mors dag: Hylla mamma med en hälsning här

Den 29 maj är det Mors Dag - och Skövde Nyheter bjuder nu in dig att hylla mamma med en hälsning. Skicka in den här, helt gratis.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Annons

Mors dag har firats i Sverige sedan början av 1900-talet - och infaller alltid den sista söndagen i maj. Initiativtagare var författaren Cecilia Bååth-Holmberg, som inspirerats av den amerikanska förlagan. 1920 gavs häftet ”Mors dag” ut, med ett antal instruktioner om hur dagen kunde firas. Det handlade bland annat om att svenska flaggan kunde hissas och att mamman skulle bjudas på sång och frukost, ”beredd av barnen”. På eftermiddagen skulle en ”liten högtidlighet” anordnas - och då skulle far i huset medverka.

Annons

Annons

Modern skulle också, ”så långt det är möjligt”, slippa ägna sig åt hushållsarbete under Mors dag. Detta fick i stället barnen ta över, slog häftet fast.

– Ledighet från hushållsarbetet vid denna tid var för en kvinna ovanligt, vilket gör dagens symbolik extra stark. En rimlig tolkning är att mors dag, då som nu, ytterst stärker traditionella könsrollsmönster, eftersom kärnfamiljen alltjämt är den sociala enhet som samhället byggs kring, skriver Nordiska Muséet om Mors dag.

Att fira såväl Mors som Fars dag genom presenter, bjudning eller ett grattis är dock alltjämt en tradition - och visst kan väl mamma förtjäna lite uppskattning på Mors dag?

Fyll i formuläret nedan för att skicka just din hälsning, senast den 25 maj. Hälsningarna kommer att publiceras på vår sajt i samband med Mors dag.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan